• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce ți-e și cu bursele astea!

07 Feb 2018
Banii tăi

Când tocmai ne obișnuisem cu piețele în creștere și ne făceam socoteala cât vom câștiga la finalul anului...sbang! ditamai corecția. Poate e cazul să ne facem lecțiile mai bine.

Scăderea burselor la începutul lui februarie a luat lumea prin surprindere deși, dacă e să ne luăm după dobânzile ridicol de mici și la anii buni de creștere ai piețelor (schimbarea trendului a debutat în martie 2009, de la acel minim de pomină pentru indicele american S&P500 de 666 puncte la apogeul crizei), ar fi fost cazul să privim lucrurile cu ceva mai multă prudență. Să spunem numai că de la acel 666 puncte din urmă cu aproape 9 ani S&P500 trecuse recent de 2600 de puncte...Păi cât să mai crească și bursa asta fără o pauză de respirație?

Problema nu e cum să te retragi cu o secundă înainte ca piețele să se corecteze (evident, n-ar strică nici să intri la cumpărare la o secundă după ce corecția a luat sfârșit)-e imposibil așa ceva!- ci cum să recunoști semnalele de supraevaluare și eventuala schimbare de trend. Și ce avem noi acum?

-dobânzile după ce au bifat minime istorice dau semne de ușoară creștere

-piețele imobliare au depășit sau sunt în apropierea maximelor din 2007 (în România dacă am transformă prețurile de acum în lei la cursul euro din 2007 am avea de asemenea valori apropiate de recordurile la care le-a găsit criză)

-indicii bursieri sunt de asemenea la maxime istorice în multe economii dezvoltate (nu însă și în România!)

Singurul element care atenuează această stare de fapt de natură să alarmeze este că și salariile s-au majorat între timp, deci cererea impulsionată explică creșterea economiilor. Din păcate, odată cu creșterea dobânzilor o  parte dintre câștigurile suplimentare se vor topi în plata  ratelor bancare majorate.

Concluzia? Chiar dacă piețele financiare nu o vor lua serios la vale în zilele/săptămânile/lunile următoare, sunt întrunite toate condițiile pentru a manifestă prudență în investiile pe care le faci din acest moment. Evită imobiliarele pentru că exitul se face mai dificil în acest caz, păstrează-ți o parte importantă din economii în cash și alege pentru partea din portofoliu plasată în acțiuni doar emitenții care sunt buni plătitori de dividende (acestea pot compensa eventuală scădere a cotațiilor).

Cristian Dogaru

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter