• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce scade atunci când totul pare să crească?

01 Noi 2017
Banii tăi

Calculele sunt simple. Potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică, venitul mediu pe familie în România e pe undeva la  3.300 de lei. După ce-ţi achiţi cheltuielile, rămâi cu 1.330 de lei în mână, care nu sunt puţini bani. Discutăm de familie, nu de persoană. Dar să ne uităm puţin mai amănunţit  la cifre.

Luăm în calcul scenariul în care Guvernul măreşte veniturile familiei de la 3.300 de lei la 3.500 de lei (dar să nu uităm să ţinem cont de inflaţia de 3% anticipată pentru anul viitor şi de un curs de schimb unde leul se depreciază cu 10%). Aparent, iei în mâna mai mulţi bani. Practic însă...

Veniturile scad de la 1.330 net la puţin peste 1.200 de lei. Factura la electricitate şi la telefon e calculată la cursul euro, aşa încât per total câştigurile date de Guvern se topesc în inflaţie şi în deprecierea cursului euro. Ce trebuie să înţelegem? Că nu orice creştere anunţată de venituri înseamnă bani mai mulţi în buzunar.

Practic, instituţiile Statului au calculat că pe alimente, în loc să cheltuim 706 de lei pe lună, vom da 730 de lei după creşterea veniturilor (din cauza inflaţiei şi a devalorizării cursului). Pe îmbrăcăminte şi încăltăminte vom da în loc de 147 de lei lunar, circa 160 de lei. Pe ţigări şi băuturi, creştem cheltuielile de la 164 lei la 170 de lei.

Per total cu cheltuielile ne ducem în medie de la 1972.67 de lei/luna la peste 2238 de lei. Desigur, aceste cifre  sunt alese aleator. Devalorizarea poate fi mai mică sau mai mare, aşa cum şi promisiunile Guvernului pot fi mai consistente sau mai puţin generoase.

Dar reţineţi această comparaţie: economia este ca o bucată de plastelină pe care o strângi în pumn. Ea va găsi o cale de eliberare:  ori prin supapa cursului de schimb al leului, ori prin inflaţie!

Prânz gratuit în economie nu există!

(Dan Popa)

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter