• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce face românul când nu mai are bani? Schimbă 100 de euro. Defapt, mai bine ia-ți gândul

06 Feb 2020
Banii tăi

Gluma asta circulă peste tot în România și circulă pentru că, din cauza anilor îmn care leul își pierdea din valoare pe zi ce trece(am avut ani cu inflație și de 250% la finalul deceniului X), suntem încă speriați. Și am găsit soluția pentru a ne proteja nu doar în vechiul aur ci și în monede pe care le considerăm mai solide decât leul nostru. Au fost dolarul și marca, acum e euro. Dar mai rentează să ții banii în euro. Ei bine, dacă nu cumva ai de gând să îi păstrezi "la saltea" nu prea mai rentează. Defapt, își pierd din valoare, pentru că dobânzile sunt derizorii, iar comisioanele băncilor neschimbate de ani de zile. Nu o să dăm nume, dar încearcă să cauți singur cele mai mari bănci din România și o să vezi că toate par că nu au nevoie de banii tăi. 

Lichiditatea din piaţă şi trendul negativ al dobânzilor la depozite în întreaga Uniune Europeană(în multe țări dobânda este deja negativă, adică dai bani ca banca să îți țină banii) ar justifica tendinţa băncilor de a reduce atât de drastic dobânzile la depozitele în euro. Totuşi dacă ne uităm şi la comisioanele percepute de bănci vom observa că acestea sunt substanţial mai mari decât dobânzile la depozite. Uite și un exemoplu real, de bancă mare. Are dobânda 0% iar comisioanele percepute de bancă sunt de 0,80 de euro lunar, 0,5% comision de retragere de numerar şi 10 euro daca lichidezi produsul. La alata, cam tot atât de mare pentru o dobândă de 0,05% plăteşti comision de retragere de numerar de 1%. Restul băncilor au doar comision de retragere de numerar de 0,5% sau 0,6%, deci tot prost ieși.

Să nu mai spunem că leul se mai poate și aprecia, că doar a făcut-o chiar în ziua căderii Guvernului, sau că tu nu vei reuși niciodată să schimbi la cursul BNR ci vei plăti și profitul casei de schimb ori al băncii. Nu mai bine stai pe lei?

 

Sursa foto: Pixabay

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter