• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce fac băncile cu banii tăi și ai putea să faci chiar tu

19 Sep 2019
Banii tăi

Românii își țin peste 210 miliarde de lei în depozite bancare pentru dobânzi sub inflație, iar băncile plasează majoritatea acestor bani pentru câștigul propriu în titlurile de stat prin care guvernul se împrumută. Să lăsăm la o parte faptul că guvernul împrumută banii tăi în primul rând ca să plătească salariile angajaților săi. Dar de ce nu ai face chiar tu ceea ce face banca unde-ți ții banii?! Ai putea să împrumuți chiar tu guvernul, măcar prin titlurile de stat pe care ți le oferă prin programul Tezaur. Dobânzile pe care ți le dă guvernul sunt bune, la titlurile cu scadența de cu scadenţe de 2, şi 3 ani: 4%, respectiv 4,5%, adică peste inflația previzibilă decocamdată.

De ce nu cumperi titluri de stat. Nu costă decât un leu bucata. Ai prejudecăți privind plasamentele financiare?

Avantajul este că nu mai plătești impozit pe dobânda încasată de la stat. Dezavantajul este că finanțele statului stau atât de prost încât nu este exclus ca inflația să fie din nou peste 4% peste doi ani, în ciuda prognozelor BNR. Și atunci? Nu ar fi înțelept să renunți la prejudecățile tale și să cauți ceva și mai bun?

Există ceva mai bun?

Este. Marile bănci s-au prins că există și oameni înțelepți și lipsiți de prejudecăți și au dat credibilitate celui mai sigur mod de investiții personale: fondurile mutuale de obligațiuni, care fac în numele tău plasamente în titluri de stat mult mai rentabile. Nu strâmba din nas. Ai reușit să ajungi în acest secol și nu ai rămas blocat în spaima FNI. 

Fondurile mutuale de obligațiuni ale băncilor cumpără titluri de stat mult mai scumpe pentru că au mai mulți bani la dispoziție, strânși de la oamenii cu scaun la cap ca tine. Rezultatul: livrează câștiguri brute de până la 6,75%. Și după impozitul pe câștig de 19% tot îți rămâne ban curat și ne-erodat de inflație: câștig de 5,5%, față de inflația de 3,84%.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter