• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce este Kurzarbeit - munca scurtă

23 Dec 2020
Banii tăi

Kurzarbeit este un cuvânt care a apărut des în spațiul public în ultima vreme, pe măsură ce firmele au început să sufere pe urma măsurilor de distanțare socială.

Ce înseamnă? Kurzarbeit vine din germană și înseamnă “muncă scurtă”. Germanii au folosit-o în timpul crizelor din ultima sută de ani pentru a ajuta firmele să nu se oprească, chiar dacă produceau mai puțin decât într-o perioadă normală.

Cum funcționează. Să zicem că în această perioadă, muncitorii dintr-o firmă atinsă de criză mai lucrează la jumătate din capacitate. Proprietarul firmei ce soluții are? Să trimită jumătate din personal acasă definitiv în șomaj, sau în șomaj tehnic. Sau să le scadă tuturor salariile la jumătate tuturor.

Timpul de muncă se scurtează, din cauza scăderii activității. Muncitorii muncesc mai puțin și se duc acasă mai repede. Astfel lucrătorul e plătit de patron doar pe cât lucrează. Iar statul, intervine cu un ajutor în compensare pentru timpul pe care muncitorul îl  lucra în mod normal, înainte de criză.

Astfel, patronul și-ar putea menține toți angajații la muncă, iar statul ar plăti mult mai puțin decât ar da pe șomajul tehnic. O soluție elegantă în care toate părțile implicate ar suferi mult mai puțin decât în prezent.

Cel mai important lucru în aceste crize este ca toată lumea să îşi păstreze locul de muncă, în loc ca firma, din cauza activității mai scăzute, să trimită oamenii acasă. În România termenul este încă la nivel de concept și e folosit pentru lucrătorii din restaurante, baruri, bucătării și cam tot ce ține de turism. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter