• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce e mai scump pe kilogram: mașina sau salamul?

05 Dec 2018
Banii tăi

Când eram copil, la fiecare zi de naștere a mea (dar și de Crăciun) primeam de la părinți și apropiați o groază de cadouri.  Evident, cu cât cutia în care era așezat cadoul era mai mare, cu atât bucuria mea era mai mare. Și asta deși habar nu aveam ce era în cutie. Îmi inchipuiam că dimensiunea trebuie să fie neapărat proporțională cu satisfacția dată de acel cadou. Evident, un pachețel mic putea conține ceva mult mai valoros decât unul uriaș, dar pe vremea aceea nu făceam asemenea filosofii.  Mult mai târziu am stat să mă întreb dacă nu ar fi uneori util să comparăm diferite bunuri în funcție de prețul lor pe kilogram.Să luăm de exemplu o Dacie Logan Laureate. Prețul ei este de 8850 de euro, adică puțin peste 40.000 de lei.  Dacă o cântărești, acest tip de Dacie are 1220 de kilograme, ceea ce înseamnă că o Dacia Logan Laureate costă 33.36 lei pe kilogram. Adică tot atât cât costă un salam Victoria, dacă îl iei prin eMag.
Știu, comparațiile acestea pot apărea drept inutile, dar eu zic să vă mai gândiți puțin.
Între timp, luați cazul unui telefon mobil. Să zicem Samsung Galaxy S8. Costă in jur de 800 de dolari americani și cântărește 155 de grame.  Pe  kilogram, înseamnă peste 5.000 de dolari. Pare îngrozitor de scump, este?
Acum întrebați-vă pe cât de multe lucruri dați banii fără să faceți asemenea comparații. Repet, știu că  este greu să comparați costul unei fripturi cu cel al unei mașini, dar veți vedea că, atunci când faceți asta, fripturile și mașinile pot costa fix aceeași sumă de bani.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter