• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce e mai scump pe kilogram: maşina sau salamul?

30 Oct 2017
Banii tăi

Când eram copil, la fiecare zi de naştere a mea (dar şi de Crăciun) primeam de la părinţi şi apropiaţi o groază de cadouri.  Evident, cu cât cutia în care era aşezat cadoul era mai mare, cu atât bucuria mea era mai mare. Şi asta deşi habar nu aveam ce era în cutie.

Îmi închipuiam că dimensiunea trebuie să fie neapărat proporţională cu satisfacţia dată de acel cadou. Evident, un pacheţel mic putea conţine ceva mult mai valoros decât unul uriaş, dar pe vremea aceea nu făceam asemenea filosofii.  Mult mai târziu am stat să mă întreb dacă nu ar fi uneori util să comparăm diferite bunuri în funcţie de preţul lor pe kilogram.

Să luăm de exemplu o Dacie Logan Laureate. Preţul ei este de 8.850 de euro, adică puţin peste 40.000 de lei.  Dacă o cântăreşti, acest tip de Dacie are 1.220 de kilograme, ceea ce înseamnă că o Dacia Logan Laureate costă 33.36 lei pe kilogram. Adică tot atât cât costă un salam Victoria, dacă îl iei prin eMag.

Ştiu, comparaţiile acestea pot apărea drept inutile, dar eu zic să vă mai gândiţi puţin.

Între timp, luaţi cazul unui telefon mobil. Să zicem Samsung Galaxy S8. Costă în jur de 800 de dolari americani şi cântăreşte 155 de grame.  Pe  kilogram, înseamnă peste 5.000 de dolari. Pare îngrozitor de scump, este?

Acum întrebaţi-vă pe cât de multe lucruri daţi banii fără să faceţi asemenea comparaţii. Repet, ştiu că  este greu să comparaţi costul unei fripturi cu cel al unei maşini, dar veţi vedea că, atunci când faceţi asta, fripturile şi maşinile pot costă fix aceeaşi suma de bani.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter