• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cât costă (ne)încrederea?

18 Oct 2019
Banii tăi

Doi economisti – Christian Bjornskov și Stefan Voigt– au examinat Constituțiile a 110 de țări și au constatat că lungimea documentului este invers corelată cu nivelul de încredere al națiunii în propriii cetateni. Cea mai lungă Constituție din lume o au indienii- 78.255 cuvinte. Cea mai scurtă o găsim in Islanda- 4.115 cuvinte. Constitutia SUA are 4.400 de cuvinte. Cea a Danemarcei, 6.208 cuvinte, iar cea a Norvegiei, vreo 7.000. Constitutia Romaniei are 12.618 cuvinte iar Constitutia UE are 61.000 de cuvinte. De ce povestim de încredere? Hai să vă spun o poveste foarte scurtă.


Recent, la un eveniment mai degrabă diplomatic, șeful unei bănci locale a povestit o întâmplare prin care sugera că în societatea românească nu există încredere între participanții la schimburile comerciale, iar acest lucru dăunează întregii economii. „Să vă spun o scurtă istorie, care mi-a fost relatată de patronul unei companii de curierat. Unul dintre angajaţii lui, un şofer, a plecat să muncească în Germania, şi după mai mult timp fostul patron l-a întrebat câte livrări face în Germania. Omul i-a zis că 140 de livrări pe zi. Iar patronul din România i-a zis că e imposibil, deoarece aici se fac 70 de livrări pe zi - cifrele pe care vi le spun sunt aproximative. Şi atunci patronul a început să compare condiţiile acelui serviciu furnizat în Germania cu cel furnizat în România”, a spus bancherul.

„Maşinile de livrări erau identice, softul era acelaşi, iar după ce a comparat toate aspectele, au reieşit trei diferenţe: în România, plata se face, se pare, la livrare, deci faptul că acel curier încasează cash încetineşte procesul livrărilor”.

„Apoi, în România foarte mulţi oameni par să dorească să deschidă pachetul ca să vadă dacă obiectul e cel comandat. În al treilea rând e faptul că în Olanda sau în Germania, când (destinatarii, n.r.) nu sunt acasă, firma livrează la vecini, la cea mai apropiată adresă unde deschide cineva uşa, sau, dacă locuieşti departe, pachetul ţi se lasă pur şi simplu în faţa uşii. Aceste lucruri nu se întâmplă în România. Iar întrebarea mea despre chestiunea încrederii este: din cauza lipsei de încredere din societate, mi se pare foarte greu să văd cum putem aplica aceleaşi măsuri necesare pentru creşterea productivităţii, ca să ajungem la productivitatea din Germania, iar atunci când ne uităm în jurul nostru în România vedem peste tot această lipsă de încredere", a mai adăugat bancherul citat. Stilul de guvernare dintr-o ţară este esenţial pentru construirea încrederii în societate şi în economie, mai spune el.

Studiul linkuit mai sus nu este singurul pe aceeasi tema. Aici, aveti un altul.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter