• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cash sau card- cum vă țineți banii?

07 Dec 2018
Banii tăi

Zilele trecute, pe la 4 dimineața m-am dus să-mi cumpăr o spumă de ras de la un MegaImage non-stop. Nu aveam cash, ci doar bani pe card, iar vânzătoarea m-a avertizat: să știți că sunt picate POS-urile! (acele aparate care îți încasează în magazine banii de pe card pentru cumpărăturile făcute). Și nu merg nici bancomatele din jur!. M-am urcat în mașină și am trecut pe la 4 bancomate: niciunul nu elibera bani. Și atunci am realizat cât de important e să ai la tine niște bani gheață!


Cum e în alte țări?

Totul se întâmplă foarte rapid: clientul supermarketului de pe strada 7 din Seattle ia o salată, câteva fructe și câteva sandwichuri, le bagă în buzunar, salută la plecare și iese. Nici o alarmă, nici o siguranță țiuitoare nu-l oprește.
Bine ați venit la Amazon Go , unde fiecare achiziție se resimte aproape ca și când ai fura, întrucât aparent, plata mărfii lipsește din decor.

Pe cei aproape 170 de metri pătrați, fondatorul Amazon, Jeff Bezos aduce viitorul în prezent. În prim-plan este pusă experiența, nu plata enervantă la casă, după ce aștepți minute bune la coadă.

Prin intermediul Amazon Go, clienții se identifică la intrare și mii de senzori și camere îi înregistrează fiecare mișcare. În prealabil, clientul trebuie să-și facă un cont Amazon, prin care se achită achiziția făcută. Retailerul online a deschis deja șase astfel de magazine în SUA, iar până în 2021 sunt planificate alte 3.000 de magazine.

Sistemul Amazon Pay va fi apoi introdus în lanțuri de restaurante sau benzinării. Acolo, clienții pot plăti deja cu ușurință cu ajutorul smartphone-urilor. Google și Apple furnizează astfel de servicii de ani de zile. În Germania , aplicația de plată Google - Google Pay - a fost lansată recent. De asemenea, Apple are și el propriul serviciu de plată Apple Pay .
Asistăm la un vârf al unei revoluții tehnologice: la 2500 de ani de la inventarea monedelor și la 1000 de ani de la tipărirea primei bancnote, banii fizici sunt scoși din viața noastră cu o viteză tot mai mare. "Lumea se schimbă și, de asemenea, Germania se schimbă", spune Alfred Kelly, șeful gigantului Visa, într-un interviu acordat Handelsblatt .
Această evoluție are în primele linii băncile, companiile emitente de cărți de credit, dar și companii ca Amazon, Google și Apple. Timp de mulți ani, triumful comerțului electronic a schimbat piața cu amănuntul, făcând loc cardurilor sau altor mijloace electronice de plată.
Plata electronică este deja mai populară decât banii în numerar. În China, aplicațiile mobile ale Alipay au deja 520 de milioane de utilizatori, iar WeChat Pay are 900 de milioane de clienți, făcând plata cu cash din ce în ce mai marginală.

Germania pare încă departe de acest tip de plată. Dar experții se așteaptă la mari schimbări, conduse de generația de tineri care vor să plătească tot mai rapid și tot mai ușor - și asta peste peste tot.

Dacă doriți să experimentați viitorul plăților, nu trebuie să zburați până la Seattle. O excursie la Stockholm este suficientă. De exemplu, faceți o vizită la Hotel Rival, care este condus de Benny Andersson. El a fost membru fondator al trupei pop Abba, devenit faimos prin hit-uri precum "Money, Money, Money". ”Nu lucrăm cu cash”, stă scris pe un cartonaș afișat la recepția hotelului.

Dacă nu aveți un card de credit, trebuie să vă căutați un alt hotel unde să vă cazați. Hotelul lui Benny Anderson nu mai acceptă bani de ani de zile. "Manipularea banilor fizici este complicată, iar majoritatea oaspeților noștri dețin oricum un card cu care să poată plăti", explică recepționerul.

Numerarul nu mai este acceptat nici în autobuzele din marile orașe suedeze. În multe magazine, un autocolant lipit pe ușă informează: "Nu acceptăm bani cash". Nu contează dacă clientul dorește doar să cumpere un pix sau o bicicletă. Potrivit datelor oficiale, în Suedia peste 90% din achiziții sunt efectuate fie prin card de credit fie prin telefonul mobil.

Suedia era oricum un pionier în domeniul plăților: în jurul anului 1660, ea a fost prima țară din Europa care introducea bancnotele ca mijloc de plată. Acum, tot ei sunt primii care vor să scape de ele.

În Germania, pe de altă parte, circulă mult cash. Potrivit Bundesbank, în 2017, 74% din tranzacții au fost plătite în numerar, mai ales când vine vorba de sume mai mici de 20 de euro.
Acest lucru are la bază și argumente istorice. Atât în timpul hiperinflației din anii 1920 cât și în perioada prăbușirii mărcii de după al doilea război mondial, neîncrederea oamenilor în sistemul financiar urcase la cote uriașe, iar oamenii preferau să stocheze la saltea fiecare ban.

Dar imaginea s-a mai schimbat treptat. Cota plăților cu cardul a urcat de la 35% acum 10 ani, la 74% astazi. Într-un raport recent, firma de consultanță BCG observă că, în medie, sumele folosite pentru plăți cash sunt tot mai mici.

În cazul plăților prin telefon mobil, Germania are încă "o nevoie reală de recuperare", spune un expert al firmei de consultanță Accenture.

E drept, acest avansul al tehnologiei ar putea provoca unor înghețarea zâmbetului pe buze. La urma urmei, noua lume frumoasă a plăților electronice aduce cu sine propriile dezavantaje: cu fiecare plată electronică făcută, datele tale vor fi stocate undeva. Iar asta poate deveni o vulnerabilitate în cazul în care aceste date vor fi folosite în scopuri abuzive.
În China, de exemplu, statul are acces ușor la date. Există camere de supraveghere cu capabilități de recunoaștere a feței în gări, aeroporturi și chiar în taxiuri, unde oricum fiecare conversație este înregistrată. Marile companii de internet din China utilizează inteligența artificială și angajează mii de oameni pentru a șterge postările problematice de pe rețelele sociale.

Unii se tem că un sistem de supraveghere totalitar ar putea deveni o amenințare, descrisă și de George Orwell în romanul său ”1984”.. În prezent, acest lucru pare imposibil în Europa din cauza legilor stricte privind confidențialitatea.

Potrivit cifrelor Bundesbank, cetățenii germani cu venituri lunare mai mici de 1.500 de euro plătesc mult mai des în numerar decât cei cu un salariu mai mare de 3.000 de euro. Pentru persoanele în vârstă, a nu putea plăti cash epoate fi o problemă. În Suedia, asociațiile seniorilor se plâng că mulți dintre membrii lor nu dețin un smartphone sau un card de credit și se simt din ce în ce mai excluși din punct de vedere financiar. În China, banca centrală a anunțat pe site-ul său că magazinele care resping numerarul ar putea fi amendate.

Numerarul poate fi important, în special în perioadele de criză. Chiar și o simplă pană de curentpoate arăta cât de valoroasă e bancnota fizică. Numerarul este cel mai sigur mijloc de plată în perioadele de criză, când se introduc măsuri de control al capitalurilor sau asiști la prăbușiri ale băncilor.

Președintele Bundesbank, Balz, subliniază: "Consumatorul ar trebui să poată decide pentru sine cum vrea să achite. Treaba noastră este să-i asigurăm cât mai multe metode de plată sigure și eficiente. "În prezent, adaugă șeful Bundesbank, nu văd ca Germania să se apropie de o societate fără numerar. Nici pe termen mediu, nici pe termen lung,!” spune Balz.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter