• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Când și cum să investești la bursă?

13 Sep 2013
Banii tăi
 
Deci acțiunile "Fructe de pădure" au crescut ieri cu 5%. Dacă iau azi de toți banii și cresc în fiecare zi cu câte 5%, ba nu, cu 15%, înseamnă că într-un an, ba nu, în 6 luni, voi fi Bogat! Iuhuuu... Oare un Greiere bogat mai poate fi prieten cu o biată Furnică?

În esență, bursa reprezintă un mecanism de finanțare mai ieftin decât creditul bancar pentru companiile care își listează acțiunile și o ocazie de a deține mici felii dintr-o afacere pentru investitori. În loc să ofere garanții și să plătească dobânzi pentru banii primiți de la bancă, proprietarii unei afaceri vând o parte din aceasta investitorilor sub formă de acțiuni (renunțând implicit la o parte din profiturile viitoare), dar păstrând însă controlul companiei (pachetul majoritar de acțiuni) fără să riște executări silite precum în cazul nerambursării la timp a împrumuturilor bancare. Cei care cumpără acțiunile speră ca afacerea în cauză să crească mulțumită infuziei de capital, să obțină profituri mai mari și să se bucure de acestea sub forma dividendelor.

Din păcate, investițiile la bursă sunt “vândute” deseori neavizaților ca un soi de sport la modă, amuzant și profitabil, banii așteptând cuminți doar ca să fie ridicați. De fapt, majoritatea covârșitoare a celor care cumpără acțiuni pentru a se îmbogăți rapid (din nou, să ne amintim de Fabula noastră - Furnica a ajuns să împrumute din agoniseala ei obținută din acumulări mici dar constante, nu dintr-o mare lovitură speculativă) sfârșesc prin a pierde bani și a se retrage dezamăgiți. Asta și pentru că nu au “stomac” de investitor - vor să câștige, dar nu pot suporta fluctuațiile de preț iar la primele corecții vând în panică, nu cumpără pentru perspectivele unei companii, ca urmare a unei analize atente a afacerii din spate, ci doar pentru că acțiunile respective au crescut ceva vreme, le-au fost recomandate de amici etc. Înainte de a te arunca cu capul înainte la bursă, ține cont că există un antrenament gratuit ce îți permite să eviți pierderile începătorului: tranzacțiile demo. În timp ce te antrenezi jucându-te cu portofolii virtuale de acțiuni, ai vreme să înveți și abc-ul investiției în acțiuni.

De regulă, cele mai mari tranșe de noi investitori sosesc la bursă cu ocazia unor “IPO-uri” (oferte publice de acțiuni, prin care o companie se listează la bursă oferind un pachet de acțiuni celor interesati să le cumpere). IPO-urile sunt bine popularizate, micii investitori primesc deseori discounturi față de prețul la care cumpără fondurile de investiții, de pensii, companiile mai mari. Există însă și riscuri. Cel mai important este ca performanțele viitoare să nu le repete pe cele din anul listării. Companiile care știu că vor să strângă bani din bursă anunță profituri spectaculoase (pentru că prețul unei acțiuni este un anumit multiplu din profitul adus de aceasta) în anul listării, uneori folosind artificii contabilicești (vânzări de active, cosmetizări ale rezultatelor financiare), profituri care nu se regăsesc întotdeauna în raportările din anii viitori, motiv pentru care prețul acțiunilor se corectează.

 

 • Când este momentul ideal să investești la bursă?

Evident, ca și în cazul pieței imobiliare, nu când peste tot se vorbește despre acest lucru. Cu siguranță prețurile urcă de multă vreme, frizerul îți dă sfaturi cum să-ți alcătuiești cel mai dinamic portofoliu de acțiuni. Deși prețul unei companii reprezintă un anumit multiplu al profitului, acest reper fluctuează destul de mult în funcție de starea economiei. De pildă, în perioada de apogeu a crizei, în 2009, găseai companii care valorau la bursă de 4-5 ori profitul pe ultimul an; aceleași companii valorau 3 ani mai târziu de 8-9 ori profiturile (în creștere și ele față de 2009). Cum performanțele unei companii listate la bursă depind de mai mulți factori decât starea economiei (contractele semnate cu partenerii, calitatea managementului etc.), acțiunile pe care le-ai luat pot scădea în valoare chiar dacă economia își revine iar restul bursei crește. Din acest motiv se recomandă o anumită diversificare, mai ales dacă ești începător la bursă - investește în minimum 3 acțiuni (deci 3 companii), maximum 7. Mai puține ar presupune riscuri prea mari, mai multe ar fi greu de monitorizat. Ca principiu, nu investi la bursă decât un procent din economiile personale (10-30% recomandăm noi), bani de care te poți dispensa o vreme.

Primii pași:

 • pentru a te familiariza cu investițiile la bursă începe prin a vizita cât de des poți site-urile care oferă informații începătorilor, unele întreținute chiar de brokeri (www.intercapital.ro, www.tradeville.ro, www.ssifbroker.ro), site-ul oficial al bursei (www.bvb.ro);
 • intră în comunitățile micilor investitori pentru a discuta, pentru a face schimb de păreri, învăța din greșelile altora (www.agf.ro);
 • înainte de a te apuca propriu-zis de tranzacții, testează variantele “demo” (doare mai puțin când pierzi bani virtuali decât cei reali).

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter