• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Când să îți cumperi casă?

13 Sep 2013
Banii tăi
 
Dacă mi-aș fi luat casă vara, când concertele se țineau lanț și toți gândăceii din pădure voiau bilete, ehei, nu mai băteam acum la ușa Furnicii pentru găzduire... De unde bani să-mi iau eu, Greierele, casă iarna, când prețurile explodează?

Nu ne vom axa însă pe soluțiile imobiliare pentru amicii nostri, Greierele și Furnica, nici pe sfaturi pentru investitorii avizați (fonduri de investiții, oameni cu foarte mulți bani care pot cumpăra consultanță de specialitate) care speculează în piețele imobiliare, ci vom schița câteva ponturi pentru cei ce investesc într-o casă pe care o vor păstra apoi o lungă perioadă de timp (titularii unui credit ipotecar, familii care își caută o locuință etc.). Când este cel mai bun moment de achiziție a unei locuințe? Dacă nu vă grăbiți, răspunsul corect este “când prețurile sunt avantajoase”. Cum știm acest lucru?

Pentru un prim răspuns, urmăriți starea generală a economiei și psihologia cumpărătorilor. Venim după o perioadă lungă de creșteri ale PIB-ului, de majorare a salariilor, oamenii sunt exuberanți, creditele se obțin ușor la dobânzi acceptabile, tranzacțiile imobiliare sunt numeroase, iar proprietarii stau puțin cu casele la vânzare? Atunci este foarte probabil ca prețul caselor să fie deja în stratosferă. Dacă vă gândiți că acest fapt nu are mare importanță, oricum cumpărați cu banii băncii (o mentalitate de Greiere, nu?), mai gândiți-vă o dată. În acest moment putem achiziționa apartamente în București la un preț care reprezintă 60% din prețul acelorași apartamente în perioada 2007-2008. Cum până la scadența unui credit ipotecar plătiți de cel puțin două ori apartamentul, e ca și cum ați cumpăra acum două case în loc de una. Nu uitați și de evoluția veniturilor între 2008-2013 - multe bonusuri s-au pierdut, locurile de muncă se găsesc mai greu iar angajatorii speculează asta la negocierea salariilor.

Un alt element de luat în calcul este raportul rată-chirie. În cazul de mai sus, cu prețurile caselor foarte sus, ratele bancare sunt rareori mai mici decât chiriile. În plus, cum toată lumea aleargă să cumpere în perioadele de boom imobiliar, cererea pentru chirii este mai redusă. Cu prețuri mari la case, dobânzi mici la credite și usurința la acordare, salarii bune în piața muncii, mai bine stai în chirie. Invers, dupa o corecție semnificativă a prețurilor imobilelor, raportul rată-chirie se poate inversa, iar rata poate ajunge sub chirie. Nu uitați însă că proprietarul are câteva costuri suplimentare cu care nu se confruntă chiriasul: asigurare, reparații periodice, impozite locale.

În sfârșit, înainte de a spune “acum e momentul să cumpăr”, gândiți-vă la alte câteva “amănunte”. Pe ce perioadă sunteți legați de actualul loc de muncă? Ați putea fi nevoiți să schimbați de câteva ori locul de muncă în cei 25-30 de ani, cât trebuie să plătiți rate la bancă, ce veți face cu casa dacă trebuie să plecați din oraș, cât de repede o puteți vinde și mai ales la ce preț? Ce vârstă are casa pe care o cumpărați? Cum va arăta peste 30 de ani; nu cumva va fi deja uzată moral și fizic? Vreau să spun că e bine să țineți cont nu doar de starea pieței imobiliare și de raportul rată-chirie, ci și de stabilitatea locului actual de muncă și de atuurile proprietății cumpărate (o casă în locație bună, cu finisaje de calitate își pierde valoarea mai greu decât un apartament “comunist”).

Rezumând, momentul ideal pentru a cumpăra o locuință include cât mai multe elemente din lista de mai jos: economia a fost în recesiune iar prețul caselor s-a corectat, creditul nu este ieftin dar dobânzile au perspective de scădere, rata creditului este mai mică sau egală cu chiria medie în piață, aveți un serviciu stabil, cu perspective de avansare în carieră la actualul loc de muncă, orașul în care ați găsit locuința are o demografie relativ stabilă (dacă raportul cerere-ofertă se prăbușește, prețul caselor va fi afectat), proprietatea vizată are o locație bună, finisaje de calitate și ar putea fi revândută relativ ușor după cumpărare.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter