• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Bucură-te! Banca Națională tocmai te-a făcut vedetă

04 Ian 2019
Banii tăi

De la 1 ianuarie intră în vigoare unul dintre cele mai controversate regulamente emise de Banca Națională a României. Este regulamentul acela care spune că gradul de îndatorare pentru creditele în lei nu poate fi mai mare de 40%. Adică, tradus, înseamnă că rata ta pentru credit nu poate să fie mai mare de 40% din salariul pe care îl încasezi. Pare cam nasol, și chiar este, în condițiile în care pînă acum erau bănci și Instituții Financiare Nebancare care îți dădeau credite cu rate pînă la 70% din salariul tău. 
Dar parcă sunt și părți bune aici. Una dintre ele a subliniat-o chiar BNR, care a remarcat că acel 40% este un grad de îndatorare “curat”, adică se aplică la salariul net și atât, nu la veniturile nete eligibile. Adică , zice BNR, când banca sau IFN-ul calculează cât de mulți bani poți să iei, nu îți mai scad din salariu și cheltuielile de subzistență(între 100 și 200 de euro) și nici nu îți mai reduc din venitul eligibil dacă, de exemplu, câșigi bani pe drepturi de autor. Procentul se aplică direct la veniturile tale. 
Dar nu asta e marea știre. Informația pe care au ratat-o mulți este că o bună parte a românilor tocmai au devenit “vedete” pentru bănci. Este vorba despre cei care care nu au încă un credit (și chiar dacă poate suna ciudat ei reprezintă mai mult de jumătate dintre oamenii care muncesc în România) și, mai ales, despre cei care câștigă peste salariul mediu pe economie. 
Aceasta se întâmplă pentru că regulamentul BNR zice că pentru 15% din portofoliul fiecărei bănci sau IFN și în cazul celor care au salarii peste media pe economie, regula asta nu se aplică. 
Adică, zice BNR, banca are voie să dea mai mulți bani ălora care se prezintă cu venituri peste media pe economie, până când se atinge 15% din tot portofoloiul de credite noi. 
Știi ce înseamnă asta? Că tu, cel care ai venituri peste media pe economie, o să fii căutat de bănci și IFN mai mult decât ai fost vreodată și că ție îți vor face oferte cu dobânzi sub ceea ce ele cer în mod normal. Nu e doar o supoziție, e o informație care deja începe să circule. 
În termeni mai clari, înseamnă că dacă ai venituri peste 4.200 de lei brut, sau vreo 3.500 net, s-ar putea să te caute băncile pe tine mai mult decât le cauți tu pe ele. .

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter