• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

BNR a întrebat bancherii comerciali cum stă treaba cu COVID 19. Ce a ieșit o să îngrijoreze majoritatea, dar sunt și cazuri pentru care veștile sunt bune

24 Iun 2020
Banii tăi

Cum a afectat COVID 19 economia reală și sistemul financiar din România? Un prim răspuns ar fi: "foarte puternic". Binențeles, însă, că un astfel de răspuns nu poate fi suficient. Banca Națională a vrut să afle de la bancherii comerciali cum văd ei situația. Și a ieșit ceva ce s-ar putea să te întristeze sau să te bucure, după caz. Concluziile sunt două: robinetul creditelor bancare va fi strâns puternic și prețurile locuințelor vor scădea substanțial. Așadar, dacă nu ești în situația de a avea suficiente economii pentru a îți lua o casă, veștile nu sunt prea bune. Iată mai jos concluziile BNR.

-  Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populației și cele pe termen scurt acordate IMM. Cererea de credite este estimată să se reducă și în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporție însemnată în cazul cererii populației (pentru ambele tipuri de credite) și al cererii IMM pentru credite pe termen lung 

-  Astfel, în primul trimestru al anului 2020, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri (procent net de 12,1 la sută), cât și în cazul împrumuturilor de consum (procent net de 21,4 la sută). Băncile estimează pentru trimestrul următor (T2 2020) continuarea tendinței de înăsprire a standardelor de creditare (procent net de 44,9 la sută asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9 la sută asociat creditelor de consum).

-  În ceea ce privește termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar (procent net de 4,1 la sută), în timp ce pentru creditele de consum întărirea condiţiilor de creditare s-a datorat atât termenilor referitori la gradul de îndatorare (procent net de 17,7 la sută), cât și celor ce vizeză plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 17,7 la sută). Instituţiile de credit au raportat pentru T1 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populației (procent net de -30 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de -42 la sută pentru cele de consum). Așteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de declin al cererii de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri (procent net de -88 la sută), cât și în cazul creditelor de consum (procent net de -86 la sută).

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter