• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Avantajele şi dezavantajele investiţiei în aur

12 Iul 2019
Banii tăi

În luna iunie, preţul aurului a crescut până la nivelul maxim înregistrat acum şase ani, iar tendinţa continuă şi în iulie. Analiştii văd posibilă inversarea trendului şi creşterea preţurilor până la un nivel de 1.565 de dolari per uncia de aur (o uncie înseamnă 28,3 grame, adică aproximativ 55,3 dolari gramul). Pe termen mediu, preţul aurului ar putea atinge din nou valoarea maximă înregictrată în 2012, ceea c ear echivala cu o creştere de 50% faţă de cel mai mic nivel înregistrat de acesta, la declanşarea crizei din 2008. Care sunt avantajele şi dezavantajele investiţiei în aur, investiţie care poate fi realizată şi de persoane fizice şi de juridice, şi cu bani mulţi şi cu bani puţini. 

Principalele cauze ale acestei ascensiuni a preţului aurului sunt regăsite în relaţiile încordate dintre SUA şi Iran, perspectiva ca FED să scadă anul viitor nivelul dobânzilor, precum şi situaţia Uniunii Europene care nu găseşte resurse pentru o stimulare a inflaţiei, plus înclinaţia băncilor centrale către achiziţia de aur, din perspective apariţiei unei noi crize financiare. În mai 2019, spre exemplu, Rusia a cumpărat 6 tone de aur.

Aurul a revenit puternic în atenția investitorilor în iunie, atingând recent niveluri văzute anterior abia în 2013. După cum arată Marek Paciorkowski, Director Piețe Financiare, Aforti Exchange SA, "Nivelul de 1.445 de dolari este acum crucial pentru evoluția următoare a prețului aurului. Dacă acest nivel este depășit în iulie, acest lucru va însemna că putem fi martori ai spargerii tendinței descendente a aurului pe termen lung". Practic, dacă aurul reușește să depășească prețul de 1.445 dolari, înseamnă că a desființat trendul de scădere și a intrat în piața bull, iar prețurile vor continua să crească.
Se ştie că aurul este o monedă de refugiu a investitorillor pe perioade de criză financiară sau război, metalul preţios fiind considerat cea mai conservatoire monedă din punct de vedere al valorii. Chiar dacă valoarea aurului are şi ea suişuri şi coborâşuri pentru conservarea valorii banilor în faţa unei inflaţii galopante sau a unei devalorizări fără precedent a banilor, aurul este cea mai sigură investiţie. 

Să luăm un studio de caz. În 2008, în momentul declanşării crizei financiare internaţionale, preţul aurului a scăzut şi el, dar doar cu 20% şi a început să-şi revina mai repede. A atins preţul maxim istoric în 2012, de peste 1.900 de dolari pe uncie. Creşterea a fost de 230% faţă de nivelul minim din 2008. Apoi preţul său a scăzut şi azi se află cu 21% sub maximul istoric, dar cu peste 50% peste valoarea minimă din 2008. Iar acum, analiştii vorbesc că este posibil ca în maximum cinci ani, valoarea maximă din 2012 să fie din nou atinsă. 
Avantajele investiţiei în aur
Stabilitate – de-a lungul timpului aurul a păstrat puterea de cumprăare şi este considerat drept un instrument incontestabil de protecţie împotriva inflaţiei. Aurul este durabil şi tangibil, iar valoarea sa este incontestabilă în comparaţie cu banii de hârtie.
Lichiditate – aurul este o monedă internaţională care poate fi vândut oriunde şi în orice moment.
Activ de rezervă – atât băncile cât şi naţiunile au încredere în metalul preţios şi îşi sporesc rezervele de aur. În acest moment specialiştii recomandă ca un procent cuprins între 5-10 % din portofoliliu investiţional pe termen lung să fie în metale preţioase + rezerva ta de aur.
Diversificare şi reducere de risc – deşi ca investiţie de sine stătătoare aurul prezintă un grad de risc, alături de investiţiile convenţionale (acţiuni, obligaţiuni, etc) aurul reduce riscul pentru că are corelare inversă cu invesţiile de pe piaţa de capital: când ele scad, aurul creşte.

Dezavantajele investiţiei în aur

Lipsa randamentelor concrete – investiţia în aur nu aduce nici dividende şi nici dobândă. În acest caz, investitorii pot culege roadele investiţiei doar dacă aurul este vândut la un preţ mai bun decât cel cu care a fost achiziţionat.
Natura speculativă – este aproape imposibil de anticipat preţul aurului în viitor. Piaţa aurului este dependentă atât de cererea cât şi de oferta dar şi de aşteptările investitorilor (aurul nu poate fi tipărit de nici o bancă centrală). Preţul aurului depinde de foarte mulţi factori geopolitici regionali şi internaţionali. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter