• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Aurul şi francul elveţian devin tot mai atractive, din cauza războaielor comerciale

10 Aug 2019
Banii tăi

În ultimele trei luni, preţul aurului a doborât record după record, ajungând la nivelul înregistrat în 2013, peste 1.500 de dolari pe uncie, iar analiştii nu exclud ca valoarea sa să crească încet către cea din 2011, de 1.800 de dolari. Odată cu aurul, creşte şi preţul argintului, războiul valutar e deja declanşat, miza pe francul elveţian începe să crească.

Prețul aurului a început să crească brusc in ultimele trei luni și a atins cel mai înalt nivel din ultimii șase ani. Motivul principal al creșterii este anxietatea asociată războiului comercial dintre SUA și China. Pe 8 august, uncia de aur costa deja 1.500 de dolari. "Ultima dată când prețul aurului a fost atât de mare a fost în anul 2013. Prețul aurului a crescut cu 16% în ultimele trei luni. Cu toate acestea, cel mai mare preț pentru aur a fost plătit în 2011 - la trei ani după criza globală - când prețul unei uncii depășea 1.800 de dolari. Dar cererea de aur ar putea crește și mai mult. Anxietatea ce începe să se simtă pe piețe este un semnal că din ce în ce mai mulți investitori vor opta pentru aur.

Aurul a fost întotdeauna una dintre cele mai sigure investiții. Aurul prezintă o corelație ușoară sau chiar negativă cu activele dependente de situația economică - iar acest lucru face ca minereul să fie atractiv pentru investitorii care doresc diversificarea sau care au o aversiune mai mare pentru riscuri. 

În astfel de perioade nesigure, investitorii caută un refugiu sigur. Pentru valute, acest refugiu îl reprezintă acum francul elvețian.

Timid, în România, francul elveţian deja a avut o apreciere anul acest de peste 11%, dacă luăm în calcul nivelul francului elveţian de la începutul anului când a fost de 3,919 lei şi nivelul din august când moneda elveţiană a fost cotată cu 4,355 lei. Continuarea tensiunilor pe piaţa valutară mondială vor conduce cel mai probabil la o apreciere şi mai puternică a valutei elveţiene.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter