• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ai intrat în șomaj tehnic din cauza coronavirus? Te plătește statul. Arată-i patronului acest text

24 Mar 2020
Banii tăi

Statul va plăti de luna viitoare indemnizaţii de şomaj tehnic. Patronul/angajatorul trebuie să dea un mail la oficiul forței de muncă.

Banii vor ajunge pentru toţi angajaţii trecuţi în şomaj tehnic. După decizia patronatului de încetare temporară a contractelor individuale de muncă (șomaj tehnic), angajatorii trebuie să depună, în primă fază, la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situaţii de Urgenţă, iar cu acel certificat, împreună cu cererea şi cu anexa angajaţilor care au contractul suspendat, depun aceste două documente, prin email, la ANOFM.

Certificatul se va elibera foarte rapid, online, şi va face dovada că te afli în categoria respectivă.

Fiecare judeţ are o adresă de email dedicată pentru acest proiect, este numele judeţului @anofm.gov.ro, spre exemplu braşov@anofm.gov.ro, sau caras-severin@anofm.gov.ro. Aceste cereri se pot depune începând cu data de 1 aprilie, pentru că plăţile se fac în luna respectivă (aprilie) pentru luna trecută (martie).

Banii carevor veni de la stat vor fi plătiţi angajatorului, iar angajatorul va plăti mai departe salariul angajatului.

Plata muncii se face de la 16 martie, de cândaintrat Decretul de stare de urgență în vigoare. Pentru a beneficia de plata acestei jumătăţi de lună, angajatorii pot depune aceste cereri de pe 1 aprilie.

În 30 de zile maximum, banii ajung la angajat.

Dacă firma nu e oprită de decretul menționat, trebuie știut că orice firmă BENEFICIAZĂ de acest ajutor de la stat daca îndeplinește două condiţii cumulative - prima e să aibă încasări cu 25% mai puţin decât media lunilor ianuarie şi februarie, iar a doua condiţie este să nu aibă bani pentru salarii. Această măsură este pentru cei care îşi doresc să menţină oamenii şi să nu îi disponibilizeze, iar statul vine în ajutorul lor să plătească aceste indemnizaţii, aceste sume pentru şomajul tehnic. 

Tot ce trebuie să facă patronul este să trimită un mail la ANOFM cu o declaraţie pe proprie răspundere la care pune o anexă în care trebuie să precizeze salariul brut al angajatului, din care statul va plăti 75% din salariul brut.

Pentru detalii, există și un număr unic 021.4444.000, acest număr unic funcţionează la nivelul central al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, are 8 linii, cu posibilitatea de a redirecţiona, de a face legătura în judeţe.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter