• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ai de închiriat o garsonieră? Ce, cât şi cum plăteşti la stat dacă faci contract

04 Sep 2019
Banii tăi

Impozitul pe venitul din închirierea unui spaţiu de locuit este de 10% pe venit. Trebuie să plăteşti şi contribuţii sociale, dar numai în anumite situaţii. Îţi explicăm în cele ce urmează tot ce trebuie să ştii despre asta. 

Mai întâi trebuie să ştii că nu mai eşti obligat să înregistrezi contractul la ANAF. Dar e obligatoriu să depui Declaraţia unică. Ai la dispoziţie 30 de zile de la semnarea contractului cu chiriaşul. Tot la ANAF se depune şi Declaraţia unică, dar o poţi face online. Plata impozitului se face până la 15 martie, anul următor. 

Ce se plăteşte? Să le luăm pe rând.

Impozitul pe venit de 10%. Dar ATENŢIE! nu la toată suma pe care o încasezi. Statul recunoaşte că ai cheltuieli de întreţinere a spaţiului închiriat. Acestea se numesc cheltuieli forfetare şi sunt 40% din suma din contract. Acestea se scad din suma din contract şi rezultă un venit net. Abia la acesta se aplică impozitul de 10%.

Este de asemenea obligatoriu ca la acest tip de venit să plăteşti şi contribuţie la sănătate (CASS), care e tot 10%, dar ATENŢIE! Numai dacă venitul net anual(adică venitul din contract din care ai scăzut cheltuielile forfetare) este mai mic de 12 salarii minime brute pe economie. E greu de crezut că acest lucru se va întâmpla în cazul în care ai de închiriat o garsonieră, de vreme ce salariul minim brut pe economie depăşeşte 2.000 de lei pe lună. 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter