• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ai bani strânși? Decât să pui la bancă, mai bine îți cumperi ceva cu ei, dacă nu îi investești în altceva decât depozite

22 Iun 2021
Banii tăi

Pandemia și mai ales perioada de izolare de câteva luni au avut, pe lângă nenumărate efecte negative, și un paradoxal efectiv pozitiv. Pentru că nu prea au mai avut pe ce cheltui și pentru că au scăzut inclusiv cheltuielile cu alimentația (majoritarea în coșul lunar al românului), românii au economisit mai mult. Semnificativ mai mult decât în alte perioade. O arată clar datele Băncii Naționale a României, care spun că economiile au ajuns să reprezinte un sfert din avuția netă a românului, în condițiile în care, în mod tradițional, proprietățile imobiliare reprezintă cam 90% din avuție. Tot datele BNR ne spun că la finalul lui aprilie 2021 românii aveau în depozite bancare aproape 267 de miliarde de lei, cu peste 40 de miliarde de lei mai mult decât în aprilie 2020 și cu peste 70 de miliarde mai mult decât în aprilie 2019. Dar e o idee bună să îți banii în depozite? Păăi, nu prea, iar asta ne arată tot BNR.

Dobânzile medii abia dacă sar de 2%, majoritatea băncilor mari, acolo unde se duc în general românii, find chiar sub acest nivel. Inflația "mănâncă" fără probleme aceste randamente, motiv pentru care, atunci când vom scoate banii, peste 3 luni, 6 luni, 9 luni sau un an, în funcție de scadență, vom cumpăra cu ei mai puțin decât am fi cumpărat când am făcut depozitul. Ba, mai mult decât atât, sunt situații în care, scăzând comisioanele, scoți efectiv mai puțin bani decât ai pus. În plus, în ciuda eforturilor BNR, care tot trage lei de pe piață pentru a urca dobânzile, acestea din urmă rămân scpzute și, spun economiștii, vor mai rămâne, cel puțin pe termen scurt și chiar mediu.

Deci ce e de făcut? Păi pentru cei care se pricep cât de cât la investiții financiare, o variantă sunt fondurile de investiții. Ele aduc randamente de 5-7% pe an, chiar și când e vorb despre fonduri cu risc mic, care duc banii mai ales în tiltluri de stat. Dacă vorbim despre fonduri cu risc mai ridicat, care plasează majoritar pe Bursă, în acțiuni, mergem cu randamentele chiar și peste 10%.

O altă variantă ar fi să cumperi tu, direct, titluri de stat, a cărot dobândă sare de 4%. Mai poți cumpăra desigur, metale prețioase, dar aici deja e vorba despre mai multă pricepere.

Însă, dacă nu vrei să riști pe instrumente mai complicate decât nivelul tău de pregătire financiară, rămâne o metodă simplă de a folosi eficient banii. Să ăi chletuiești. Și nu pe mâncare sau vacanțe ci pe bunuri de folosință îndelungată. Este un moment bun să îți iei moblă nouă, un frigider nou sau chiar o mașină nouă, dacă aveai nevoie. Toate datele arată că prețurile vor crește în următoarea perioadă, pe fondul infuziilor masive de bani pe care le fac giganții economici ai lumii.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter