Amnistia fiscală: a venit ghidul. Care sunt cele mai importante informații

Amnistie fiscală

Amnistia fiscală a fost un subiect intens discutat în ultimele luni. Avem acum și, negru pe alb, un ghid publicat de către Agenția Națională de Administrarea Fiscală. Aceste facilități fiscale se aplică pentru toate categoriile de debitori, precum:

Persoane fizice
– Persoane juridice, de drept public sau privat
– Asocieri și alte entități fără personalitate juridică
– Persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale
– Unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

Găsești ghidul integral AICI. 

Noi ne uităm la persoanele fizice și observăm că facilitățile se referă la anularea unui procent de 25% sau 50% din obligațiile bugetare principale restante la data 31 august 2024 inclusiv, în funcție de cuantumul acestora cuprins în certificatul de atestare fiscală, în cazul debitorilor persoane fizice.

Această facilitate se aplică debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 astfel:

Dacă cuantumul obligațiilor bugetare principale este mai mic de 5.000 de lei inclusiv – persoanele fizice pot beneficia de anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante, cu condiția să fie stinse în procent de 50% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.

În cazul în care cuantumul obligațiilor bugetare principale este mai mare de 5.000 de lei, persoanele fizice pot beneficia de anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante, cu condiția ca acestea să fie stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.

Amnistie fiscală: data până la care poți aplica și cum o faci

Dacă vrei să beneficiezi de această amnistie fiscală va trebui să depui cerere până la cel târziu 25 noiembrie 2025. Aceasta poate fi depusă:

a) online, prin intermediul ”Spațiului privat virtual”(SPV)
b) prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV
c) la registratura organului fiscal central competent, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV.

Notificarea depusă poate fi retrasă de debitor oricând, prin depunerea în acest sens a unei cereri la organul fiscal.

Aurul bate record după record. Unde se oprește creșterea și care sunt cele patru metode prin care poți profita și tu

Prețul unciei de aur (unitate standard egală cu aproximativ 28,3 grame și folosită pentru stabilirea cotațiilor metalului prețios)  este pe cale să se ducă spre un nivel pe care nu l-a mai atins niciodată, nici măcar pentru perioade scurte. Evident, și cotațiile locale ale gramului de aur (pe care le poți urmări pe site-ul BNR sau pur și simșplu căutând pe internet) urmează aceeași direcție.  Prestigioasa Bank of America vede uncia la 3.000 de dolari, până la jumătatea anului viitor, față de sub 2.600 cât este prezent și în jur de 2.000 cât era când a început „raliul aurului” în urmă cu aproximativ doi ani. În mod normal, scumpirea masiva a metalelor prețioase reprezintă un semn rău în ceea ce privește viitorul economiei, întrucât aceasta arată că investitorii nu mai au încredere în ce va veni și se protejează investind în active considerate foarte sigure. Până acolo, însă, pentru cei care au ceva economii, chiar dacă nu fac parte din categoria investitorilor de anvergură, raliul aurului poate fi oportunitate, mai ales că băncile sunt încă depatrte de a oferi dobânzi care să bată măcar inflația, investițiile pe bursă nu sunt chiar pentru oricine și oricum prezintă o volatilitate ridicată în prezent, iar prețul aurului este văzut în creștere de mai toată lumea. Chiar și analiștii mai moderați, cum ar fi cei de la Goldman Sachs, văd uncia la 2.700 de dolari până la jumătatea lui 2205, deci oricum în creștere față de prețul din prezent.

În esență, pentru români, care au deja un istoric destul de bine reprezentat în ceea ce privește investiția în metale prețioase, sunt două metode principale de a profita de creșterea prețului aurului și încă două ceva mai sofisticate. Evident, cea mai simplă metodă este aceea de a cumpăra aur sau obiecte din aur. Este preferabilă investiția în metal, nu în bijuterii, deoarece valoarea obiectelor este influențată, la cumpărare, de manoperă, plus care la vânzare se poate pierde. Așadar, pe piață sunt acum disponibile lingouri de toate dimensiunile, de la un gram la 1 kilogram. O simplă căutarea pe internet vă va lămuri. Sunt de vânzarea astfel de produse inclusiv pe marile magazine online. De precizat, însă, că niciodată nu veți cumpăra la prețul oficial, diferența pieței față de referință fiind semnificativ mai mare chiar și decât în cazul schimbului valutar. Vă asumați, așadar, o diferență față de prețul la care veți putea vinde. O a doua metodă este investiția în aur prin bancă. Nu dețineți aurul fizic, însă sunt suficiente bănci pe piață care vă oferă produse ale căror randamente depind de prețul aurului. Altfel spus, prețul crește, crește și valoarea deținerilor tale și viceversa. În această situație prețul la care achiziționezi este apopiat de cel oficial, însă pe parcurs va trebui să plătești comisioane destul de importante, ceea ce îți va mânca din randamente. Evident, ai și devzantajul că nu deții fizic aurul și nici nu îl poși vinde înainte de scadența agreată cu banca, decât în condiții total dezvantajoase. 

O a treia metodă, recomandată celor care au  noțiuni financiare, este investiția în acțiuni ale companiilor cu activitate legată de aur. Marile companii miniere sunt principalele vizate. Acțiunile lor, cotate la marile Burse ale lumii, au crescut substanțial o dată cu prețul aurului și analiștii estimează că vor mai crește și în următoarea perioadă. Și românii pot investi în aproape orice titluri internaționale, folosind unul dintre brokerii autorizați ale cărot nume sunt disponibile pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Nu în ultimul rând, aurul îți poate aduce câștiguri dacă investești în el prin intermediul unui fond de investiții care plasează în astfel de active. Sunt câteva nume și pe piața dion România, le poți găsi pe internet, însă trebiuie să știi că investiția prion fonduri este una pe terme lung, mediu în cel mai rău caz, deci va trebui să iei în calcul că economiile tale vor sta acolo de la 10 ani în sus.

Scad dobânzile: SUA a intrat și ea în joc și pare a fi doar primul pas

La începutul lunii august, Banca Națională a României a venit cu o reducere a ratei de dobândă a politicii monetare, indicatorul în funcție de care se stabilesc dobânzile atât pentru credite, cât și pentru depozite. 

Această scădere a fost importantă pentru noi, la nivel local, însă o decizie vizând același instrument financiar, dar cu efect la nivel global, a avut loc în SUA. 

Concret, Rezerva Federală a SUA(FED) a decis reducerea dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% și 5%. 

Reprezentanții Rezervei Federale a SUA au luat decizia având încredere că inflația scade și că sunt semne de echilibru în ceea ce privește riscurile legate de forța de muncă. 

Atât în SUA, cât și în multe alte piețe la nivel global, Fed a ținut dobânda de referință la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani, pentru a evita o nouă creștere puternică a prețurilor. 

Tot de la reprezentanții Fed aflăm că urmează noi scăderi, respectiv se așteaptă să mai facă o reducere a dobânzii cu jumătate de punct procentual, una de un punct în 2025 și încă o jumătate de punct procentual în 2026. 

Această scădere a dobânzii de politică monetară vine cu costuri mai mici pentru credite, făcându-le mai accesibile pentru firme și persoane fizice, dar de partea cealaltă scad dobânzile la depozite și alte instrumente de economisire.

Au trecut concediile, ne întoarcem la cifre. Cum arată România în context european

A început toamna, s-a terminat și perioada concediilor, așa că e timpul să ne uităm din nou cu mai multă atenție la cifre. În materialul de mai jos ne uităm la evoluția economiei locale, dar și la diverse cifre pe care le vedem în alte piețe.

adică statele care folosesc moneda euro, și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creșteră ușoară în trimestrul al doilea. În ceea ce privește România, țara noastră a avut cea mai slabă performanță economică din Uniunea Europeană. 

Avansul economiei Uniunii Europene a fost de 0,2% în trimestru al doilea comparativ cu trimestrul precedent. Dacă ne uităm la țările care au cea mai puternică creștere, se remarcă Polonia(1,5%), Grecia(1,1%) și Țările de Jos(1%). 

De partea cealaltă, la fundul clasamentului se află țara noastră și Portugalia, cu un avans economic de 01,% în trimestru al doilea. 

Rata de ocupare a forței de muncă: nici aici nu stăm bine 

Rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană, în trimestrul al doilea, iar țara noastră a înregistrat cea mai accentuată scădere de la un trimestru la altul. 

Dacă ne uităm și aici la clasament, observăm că Irlanda și Lituania, cu 1,1%, și Estonia(0,8%). Așa cum menționam mai sus, țara noastră a avut cea mai accentuată scădere(0,5%), urmată apoi de Finlanda, cu 0,4%. 

Eurostat estimează că în al doilea trimestru al acestui în Uniunea Europeană erau 281,5 milioane de persoane ocupate, dintre care 170,1 milioane în zona euro. 

La nivel mondial vedem o evoluție modestă 

Ne uităm la România nu numai în contex european, ci și în context global. Apelăm la analiza făcută de Claudiu Cazau, consultant în cadrul unei companii de investiții.

Conform acestuia, economia reală la nivel mondial dă semne de slăbiciune, iar în România datele arată o încetinire, segmentele anterior puternice precum IT-ul și serviciile suport având o contribuție neutră sau negativă la Produsul Internt Brut. 

„În timp ce atenţia publică e îndreptată spre alegerile din SUA şi către şansele crescute ale candidatei democrate după prima dezbatere televizată, investitorii încearcă acum să se orienteze în privinţa unor dileme variate din economia lumii, inclusiv din România, economia reală oferă semne de slăbiciune – şi nu doar în SUA – dar la suprafaţă anumite seturi de date descriu posibilitatea unei ‘aterizări line’. Remediul clasic, cel al scăderii costurilor de creditare, este supus unor reţineri în urma dureroaselor salturi ale inflaţiei din anii trecuţi. În acelaşi timp, Banca Centrală nu îşi doreşte să fie văzută drept participant la jocul politic, drept urmare, scăderile de dobândă sunt calibrate mai atent decât în alte perioade”, precizează Claudiu Cazau. 

Starea Bursei de Valori București: creștere de peste 535 milioane de lei, după o pierdere o pierde de aproape 13 miliarde de lei

Săptămâna de tranzacționare 9-13 septembrie vine cu un câștig de puțin peste 543 de milioane de lei la capitalizarea Bursei de Valori București, ceea ce duce capitalizarea la 336,1 miliarde de lei. Evoluția pozitivă are însă loc după ce cu o săptămână înainte au fost înregistrate pierderi de aproximativ 13 miliarde de lei pentru piața de capital locală. 

În această săptămână am avut tranzacții cu acțiuni în valoare de aproape 183 de milioane de lei. Valoarea este cu în jurul a 76 milioane de lei mai mică decât în săptămâna anterioară, când s-au ridicat la puțin peste 259 de milioane de lei. 

Săptămâna aceasta,  acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai tranzacționate pe segmentul principal al Bursei de Valori București, fiind înregistrate tranzacții de aproape 32 de milioane de lei și o scădere a prețului cu 0,18%. 

Săptămâna anterioară am acțiunile Fondului Proprietatea în postura de cele mai tranzacționate acțiuni pe segmentul principal al BVB, fiind înregistrate tranzacții de 49,8 milioane de lei și o creștere a prețului în jurul a 0,40%.

Săptămâna aceasta, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, Horia Gustă, a precizat că numărul investitorilor de la Bursa de Valori București s-a dublat în ultimii trei ani, de la aproximativ 100.000 la peste 200.000, iar cel al investitorilor în fonduri deschide de investiții a urcat la 700.000. 

Cum te protejezi de inflație, dacă banca te dezamăgește. Fondurile de investiții îți pot aduce câștiguri semnificative. Randamente și de 50% într-un an. Top fonduri

Metoda de economisire preferată de români este depozitul bancar. Nici nu este de mirare, având în vedere că este cea mai simplă metodă, dar și că suntem obișnuiți cu depozitul de foarte multă vreme, aceasta fiind singura formă de economisire disponibilă în perioada comunistă. Totuși, având în vedere specificicul României, țara cu cea mai mare inflație din Europa, poate ar fi bine să liei în considerare și alte variante de a strânge bani albi pentru zile negre. Una dintre acestea, din ce în ce mai ușor de accesat, inclusiv prin instrumente online, sunt fondurile de investiții. Sigur, spre deosebire de depozitul bancar investiția în unități de fond nu este garantată, însă marii administratori au demonstrat că pot trece inclusiv peste perioade dificile (cum a a fost criza de după 2008 sau pandemia de COVID 19) fără probleme și cu randamente întotdeauna mai bune decât cele oferite de depozite. După cum ți-am arătat și noi în mai multe materiale, situațiile în care băncile dau dobânzi peste inflație sunt foarte rare, iar în acest moment nu pare să ne aflăm într-un astfel de moment. Pe de altă parte, fondurile de investiții raportează performanțe semnificative anul acesta. Desigur, spre deosebire de un depozit bancar, investiția în fonduri presupune să ții banii perioade lungi. Iată ce câștiguri anunță fondurile.

Cele mai performante cinci fonduri au adus randamente apropiate de 50% într-un singur an, adică de peste 5 ori inflația. Fondurile legate de indicele BET, cele mai bune performanțe.

Activele nete ale celor 248 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna iulie cu 2,8%, până la nivelul de 47,8 mld RON (9,6 mld €) iar de la începutul anului au crescut cu 20,2%; intrările nete ale lunii au totalizat 686 mil RON (137,8 mil EUR), potrivit Asociației Administratorilor de Fonduri.

Cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 41% și 48%; pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 72,1% și 115,8%, obținute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (față de luna iulie 2021).

Top 5 Fonduri, performanță iulie 2023-iulie 2024

1.ETF BET Patria Tradeville – 48%
2. Certinvest BET Index- 46,7%
3. Certinvest XT Index- 42,6%
4. BT Maxim-42,1%
5. BT Index Români- 41%

Activele nete ale celor celor 94 de fonduri deschise locale au crescut în luna iulie cu 3,7%, până la 25,4 mld RON (5,1mld €) iar de la începutul anului au crescut cu 24,4%.

Fondurile deschise locale au înregistrat în luna iulie intrări nete de 660 mil RON (132,6mil €), fiind vizate fondurile de acțiuni (+286,6 mil RON), cele reunite sub categoria “alte fonduri” (+146,1 mil RON), cele de obligațiuni și instrumente cu venit fix (+132,9 mil RON), cele diversificate (+94,4 mil RON), în vreme ce fondurile de randament absolut au înregistrat ieșiri nete (-0,4 mil RON).

Vrei o bătrânețe mai ușoară? Ai grijă la ofertele „de nerefuzat” cu fonduri de pensii. Cum recunoști frauda și cum te protejezi

Gradul de cinism și sofisticare al infractorilor informatici specializați pe „probleme financiare” este din ce în ce mai ridicat. Ajutați și de avansul tehnologic rapid, ei reușesc să creeze scheme care pot oricând să te păcălească. Sunt celebre îndemnurile false ale unor persoane publice a căror imagine și voce sunt folosite, cu ajutorul AI, pentru a determina oamenii să „investească”, în fapt să alimenteze conturile unor infractori. Despre mesajele false de la bănci sau de la firmele de asigurare deja știe, sau ar trebui să știe, majoritatea populației. O schemă ceva mai nouă se joacă cu bătrânețile noastre. Mai precis cu dorința noastră, firească, de a avea o bătrânețe fără griji financiare. Oricât ne-am dori să o obținem, trebuie să știm, în primul rând, că nimeni nu îți poate oferi câștiguri pentru pensie de zeci de ori mai mari față de cele obținute pe căile cunoscute. Specialiștii de la Bidefender, una dintre companiile de anvergură în domeniul siguranței informatice, explică cum ne ferim de schemele cu fonduri de pensii. 

Fraudele legate de fondurile de pensii sunt scheme frauduloase create pentru a fura fonduri de pensii, scriu cei de la Bitdefender.  Atacatorii aplică o combinație de tactici, tehnici și proceduri pentru a-și păcăli țintele, care variază de la promisiuni de profituri extraordinar de mari pentru diferite investiții până la oferirea de consiliere financiară nesolicitată sau de evaluare a programelor de administrare a fondurilor de pensii. Aceste fraude profită adesea de lipsa de cunoștințe financiare despre fondurile de pensii și exploatează încrederea și teama, ducând la pierderi financiare semnificative și daune emoționale.

Din păcate, fraudele continuă să aibă o rată mare de succes, în principal din cauză că sunt extrem de diverse și că autorii lor se pot adapta rapid la scenarii diferite, în funcție de situație.

Diferitele tipuri de fraude cu fonduri de pensii folosesc tactici distincte, care pot fi adaptate profilului victimei. Află care sunt aceste mici diferențe pentru a putea recunoaște mai bine semnele și pentru a te proteja corespunzător.

Cele mai des întâlnite fraude cu fonduri de pensii includ:

  1. Frauda cu plata în avans a unui comision: În cazul acestui tip de fraudă, autorii solicită o plată în avans, promițând profituri mari în viitor, aspect care, din păcate, nu se concretizează niciodată.
  2. Scamurile de phishing: Atacatorii colectează informații personale sub pretextul unei nevoi legitime sau al actualizării conturilor, ceea ce duce la furtul direct de date financiare sau cu caracter sensibil.
  3. Oferte de evaluare gratuită a fondurilor de pensii: Atacatorii se oferă să evalueze gratuit pensia ta pentru a găsi oportunități de investiții „mai bune”. În acest scenariu, scammerii le recomandă victimelor să-și transfere fondurile către investiții riscante sau false și apoi dispar fără urmă.
  4. Firme clonă: Pretinzând că reprezintă firme legitime, șarlatanii creează aparența de securitate, păcălind persoanele să investească în oportunități false. Așa cum este de așteptat, odată ce primesc fondurile sau datele dorite, atacatorii dispar în eterul digital.

Fiecare tip de fraudă are propriile subtilități. Este important să le recunoști și să le înțelegi pentru a reduce semnificativ riscul de a deveni victimă.

Cum recunoști fraudele cu fonduri de pensii

Identificarea fraudelor cu fonduri de pensii poate fi adesea un proces contraintuitiv, în special când acestea sunt învăluite într-un aer de legitimitate. Este important să recunoști anumite semne de alarmă pentru a preveni pierderile financiare.

Câteva dintre indiciile unei fraude includ un contact nesolicitat, promisiuni de profituri garantate, tactici de vânzare sub presiune și oferte complexe care sunt dificil de înțeles. Recunoașterea de la bun început a acestor indicatori poate constitui prima linie de apărare împotriva scammerilor.

Acești indicatori includ:

  1. Oferte nesolicitate: Ai grijă la apeluri necunoscute, e-mailuri sau mesaje text neașteptate care fac referire la pensia ta. Firmele reale nu inițiază sau inițiază rar contactul cu clienții fără solicitarea lor.
  2. Tactici sub presiune: Scammerii creează adesea senzația de urgență pentru ca tu să nu ai timp să te gândești sau să consulți un profesionist. Această tactică are drept scop să împiedice gândirea logică și un proces corect de luare a deciziilor.
  3. Promisiuni de profit prea bune pentru a fi adevărate: Mesajele care promit profituri neobișnuit de mari cu riscuri mici sau fără niciun risc sunt un semn clasic de fraudă. Acționează cu grijă și cu precauție când ai de-a face cu astfel de oferte.
  4. Complexitate și jargon: Este posibil ca atacatorii să folosească un număr copleșitor de detalii sau informații neclare privind investițiile pentru a induce în eroare victimele. Dacă nu înțelegi pe deplin situația, fă un pas înapoi și ia în considerare posibilitatea ca aceasta să fie o fraudă.
  5. Solicitări de informații personale: Scammerii îți pot solicita informații cu caracter sensibil din diferite motive (cum ar fi să-ți verifice datele, eligibilitatea). Orice solicitare de informații personale sau financiare suplimentare trebuie tratată cu scepticism.

Cum să eviți fraudele cu fonduri de pensii

Cea mai bună protecție împotriva fraudelor cu fonduri de pensii este o apărare bună. Ia măsuri proactive de securitate și tratează cu scepticism oportunitățile prea bune pentru a fi adevărate.

Verifică legitimitatea fiecărei comunicări sau oferte de pensie, solicită consiliere independentă, verifică informațiile din mai multe surse și gândește-te la toate implicațiile unei investiții, pentru a păstra controlul asupra destinului tău financiar.

  1. Verifică legitimitatea entității:  Verifică întotdeauna registrul Financial Conduct Authority (FCA) sau consultă un consilier financiar pentru a vedea dacă entitatea respectivă este legitimă.
  2. Consultă un consilier independent: Înainte de a lua orice decizie privind pensia, consultă un consilier financiar independent, care îți poate oferi o a doua opinie asupra ofertelor suspecte.
  3. Partajează informații cu atenție: Evită să partajezi informații personale sau financiare fără să verifici identitatea părții care le solicită sau atunci când nu ai inițiat contactul cu entitatea respectivă.
  4. Folosește instrumentele de detecție a fraudelor: Serviciile specializate precum Scamio de la Bitdefender te pot ajuta să detectezi rapid tentativele de fraudă. Această soluție poate analiza orice text, mesaj trimis pe platformele de socializare, URL, e-mail, imagine sau chiar cod QR suspect și poate detecta dacă este o fraudă. De asemenea, poate detecta fraudele pe baza scenariilor descrise; descrie o situație și Scamio îți va oferi o evaluare în ceea ce privește legitimitatea percepută a acesteia. Scamio este un instrument gratuit, disponibil pe Facebook Messenger, WhatsAppși pe browserul tău web. În plus, poți ajuta și alte persoane din Franța, Germania, Spania, Italia, Australia și Marea Britanie să fie în siguranță povestindu-le despre Scamio.

Cum să te protejezi împotriva fraudelor cu fonduri de pensii

Pentru a te proteja împotriva fraudelor cu fonduri de pensii și pentru a menține controlul strict asupra informațiilor personale și financiare, monitorizează regulat extrasele primite de la administratorul fondului de pensii și fii la curent cu cele mai recente practici de securitate.

Află informații despre tacticile folosite de scammeri și strategiile care stau la baza fraudelor și care evoluează continuu pentru a-ți proteja fondurile de pensie.

Găsește un echilibru între vigilența regulată și măsuri de securitate proactive pentru a-ți proteja pensia.

  1. Monitorizare regulată: Verifică-ți regulat extrasele primite de la administratorul fondului de pensii și identifică orice activitate neobișnuită sau modificări neautorizate în contul tău.
  2. Educare: Fii la curent cu orice noi tactici de fraude și încearcă să urmezi sfaturile de prevenție oferite de autoritățile financiare. Împărtășește-ți cunoștințele informându-i pe ceilalți. Astfel, poți limita sfera de acțiune a unei campanii de fraudă cu fonduri de pensii, reducând șansele de succes ale atacatorilor.
  3. Comunicare în siguranță: Folosește metodele de comunicare în siguranță pentru a discuta despre probleme financiare și abordează întotdeauna cu scepticism orice comunicări care se abat de la protocoalele de securitate instituite.

AICI poți vedea ce trebuie să faci dacă ajungi să fi victima unei fraude cu fonduri de pensii.

Noi măsuri fiscale 2024: recompense și tăieri de datorii. Cum arată OUG-ul

Începem toamna cu noi măsuri fiscale anunțate de Ministerul Finanțelor. Avem măsuri pentru rău-platnici, pentru bun-platnici dar și promisiuni legate de o cheltuire mai atentă a banului public. Să începem cu bun-platnicii. 

Modificări fiscale 2024: recompense promise pentru bun-platnici 

În această nouă ordonanță adoptată de Guvern pe 4 septembrie, Ministerul Finanțelor a stabilit că va fi acordată o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în 2024, după caz. 

Pentru cine este implementată această măsură? Ministerul explică că pot beneficia de ea contribuabilii care își declară și li se stinge integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificare care începe în anul 2024, după caz. 

„Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii și în situația respectării condițiilor prevăzute de actul normativ. Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, în conformitate cu prevederile art.167 din Legea nr.207/2015, cu modificările și completările ulterioare”, explică Ministerul Finanțelor. 

Modificări fiscale 2024: recompense pentru rău-platnici


Statul vine prin această ordonanță de urgență cu o ștergere a datoriilor atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Astfel, OUG-ul impune următoarele: 

În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la 25 noiembrie 2024, se acordă:
– anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se acordă:
– anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Nu pot beneficia de această măsură obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, precum și obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sume reprezentând prejudicii. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, faptul că nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Casa Verde Fotovoltaice 24: ce trebuie să știi de noua ediție

Avem noi detalii legate de Casa Verde Fotovoltaice, programul care presupune instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și președintele Administrației Fondului pentru Mediu(AFM), Laurențiu-Adrian Neculaescu au lansat Ghidul Programului și au prezentat mai multe detalii importante pentru cei care vor să aplice. 

Casa Verde Fotovoltaice 2024: noutățile ediției 

Este important de știut că începând cu 6 septembrie se deschide sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din 27 septembrie vei putea aplica și tu, ca persoană fizică, pentru a primi finanțare. O noutate a programului este legată de suma finanțată. 

Ministrul Mediului a precizat că pentru această ediție este crescută finanțarea din partea Administrației Fondului pentru Mediu, de la 20.000 la 30.000 de lei.

O altă noutate este legată de faptul că vor fi finanțați cu acești bani, pentru prima dată, și unități de stocare a energiei electrice.  

Câți români pot apela la Casa Verde Fotovoltaice 2024

Ministerul Mediului a explicat că,  până pe 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot să își aleagă instalatorii din lista publicată de Administrația Fondului pentru Mediu. El estimează că pentru această sesiune vor apărea 67.000 de noi beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice. 

Acesta adaugă faptul că vor fi aceleași documente necesare pentru înscrierea în cadrul programului, respectiv actul de identitate, certificatele fiscale, atât de impozite și taxe locale, cât și bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii și extrasul de carte funciară. 

Aplicația rămâne aceeași, o însă nu vor mai fi trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune. Decizia e luată pentru că în trecut banii au fost consumații în câteva minute. 

Scăderea dobânzilor e aproape sigură. Când încep în sfârșit să scadă ratele în România și de ce vor crește încă o dată înainte de reducere

Prezenți la o reuniune organizată de „banca băncilor” din Statele Unite ale Americii, FED, bancheri importanți, inclusiv președintele FED, au arătat că s-a încheiat epoca cu dobânzi ridicate. FED va scădea dobânda pentru dolar, altfel spus, o va face aproape sigur și Banca Centrală Europeană, pentru euro, iar, în cazul nostru, BNR s-a încadrat deja pe o traiectorie de scădere a dobânzii cheie și, chiar dacă nu o va mai reduce anul acesta cu siguranță nu o va ma crește. Pare, astfel, întrebarea, când vor scădea și ratele. Datele BNR ne permit să facem o astfel de estimare, cel puțin pentru majoritatea împrumuturilor în lei, cu dobânda variabilă, adică cele legate de incicele IRCC. Până să scadă, însă, știm sigur că dobânzile acestor credite vor crește de la 1 octombrie, deoarce și IRCC va crește, de la 5,86% cât este în prezent la 5,99%.

Indicatorul- folosit ca bază de calcul pentru toate dobânzile creditelor în lei luate după aprilie 2019, dar și pentru acele credite în cazul cărora clienții au cerut băncii să schimbe ROBOR cu IRCC- se calculeză trimestrial. Cel care va fi anunțat în ultima zi din septembrie va fi valabil pentru perioada octombrie-decembrie 2024. IRCC reprezintă media dobânzilor la care băncile se împrumută zilnic între ele, iar baza de calcul o reprezintă datele din trimestrul anterior celui în care este anunțat. Așadar, putem știi de acum care va fi valoarea din octombrie-decembrie, pentru că știm dobânzile de pe piața monetară din perioada de refrință. adică aprilie-iunie. IRCC va fi 5,99%, deci ratele cresc.  În cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.

Avem însă și vești bune. Tot pe baza datelor BNR, putem anticipa și care va fi nivelul IRCC din trimestrul ianuarie-martie 2025, întrucât acesta este calculat pe baza tranzacțiilor din perioada iulie-septembrie 2024. Până la data la care scriem acest material (22 august) media dobânzilor interbancare este de 5,46%, ceea ce arată că, dacă tendința se va menține, vom avea, din ianuarie 2025, un IRCC mai mic.

 În cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.