Se văd la orizont norii recesiunii globale? Semnale de la șefa FMI cu privire la economie

Într-o prezentare ce poate fi urmărită AICI, Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional, vine cu o serie de precizări importante referitoare la efectele pe care tarifele impuse de SUA le au asupra economiilor la nivel global.

E important de menționat de la început faptul că șefa FMI vorbește despre o înrăutățire a previziunilor economice, însă nu se preconizează o recesiune globală. Ea explică faptul că economiile în curs de dezvoltare( așa cum este și România n.r.), dar și economiile avansate de mici dimensiune, se bazează mai mult pe comerț pentru creștere lor economică și, astfel, sunt mai expuse.

Așa cum am văzut deja, o parte dintre tarife sunt amânate, altele eliminate, altele crescute semnificativ, ceea ce duce la un grad ridicat de incertitudine. Șefa FMI precizează că această incertitudine este costisitoare.

Toate aceste incertitudini fac ca decizii de investiții să fie amânate, piețele financiare să fie volatile, iar cetățenii să fie mult mai precauți legat de modul în care își cheltuie banii. Cu cât persistă mai mult incertitudinea, cu atât mai mari sunt costurile.

Reprezentanta FMI explică faptul că o parte din tarife sunt suferite de importatori prin scăderea profiturilor, însă nu în totalitate, fiind cazuri în care aceste tarife sunt suportate direct de către consumatori prin creșterea prețurilor. Există și situația în care economiile mari pot stimula firmele străine să investească local și să creeze locuri de muncă, reducând impactul tarifelor puse pe importuri, însă acest proces necesită timp.

Urmează noi măsuri fiscale?

Șefa FMI vorbește și despre măsurile pe care trebuie să le ia economiile la nivel global pentru a reduce impactul acestor tarife.

Ea consideră că toate țările trebuie să își dubleze eforturile legate de „punerea în ordine” a propriilor sisteme, respectiv să grăbească reformele menite să întărească stabilitatea economică și financiară.

Ea vorbește despre măsuri fiscale hotărâte pentru a-și reconstrui spațiul de manevră în politicile economice.

 

Vouchere de vacanță 2025: ce trebuie să știi despre schimbările aduse de către autorități

Atât reprezentanții turismului românesc, cât și românii, în principal bugetarii, așteaptă cu interes clarificarea situației privind voucherele de vacanță.

În ziua publicării acestei știri, Guvernul a aprobat normele de accesare a voucherelor de vacanță. Explicăm mai jos modul în care vor fi acestea aprobate.

Vouchere de vacanță 2025: cum vor fi acordate

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, precizează că noile norme se bazează pe o declarație pe proprie răspundere prin care cei care primesc aceste vouchere declară că au folosit cei 800 de lei de la stat pentru a achiziționa un pachet turistic de minim 1.600 de lei.

Acesta adaugă că declarația pe proprie răspundere se va face ulterior, după ce este adusă factura pentru folosirea unui pachet turistic. Avem astfel o înjumătățire a sumei acordate prin intermediul voucherelor de vacanță, având în vedere că acestea ajungeau la 1.600 de lei.

„Aprobăm azi normele de accesare ale voucherelor de vacanță cu un mecanism simplu de decontare. Practic, beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată”, a explicat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Românii au dat buzna la „casieriile statului”. Investiții fără precedent în programele Fidelis și Tezaur, cu dobânzi mult peste bănci

„Aceste investiții înseamnă că dobânda plătită de stat pentru finanțarea deficitului bugetar ajunge în buzunarul românilor. 80% din această sumă reprezintă investiții noi, semn că din ce în ce mai mulți aleg titlurile de stat”, afirmă Tánczos Barna, ministrul finanțelor, referitor la cele aprospe 17,5 miliarde de lei investite de populație în titluri de stat doar de la începutul acestui an.

„17,4 miliarde de lei este suma investită în acest an în titluri de stat — de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste investiții înseamnă că dobânda plătită de stat pentru finanțarea deficitului bugetar ajunge în buzunarul românilor. 80% din această sumă reprezintă investiții noi, semn că din ce în ce mai mulți aleg titlurile de stat. În plus, avem perspectiva ca în lunile următoare să atragem și sume mai mari reinvestite din rambursările emisiunilor din anii precedenți. Tocmai am încheiat o nouă ediție a programului FIDELIS, care, în cele trei ediții derulate în acest an, a înregistrat 85.000 de subscrieri și aproape 8 miliarde de lei investiți. Continuăm cu subscrieri lunare, iar eu recomand tuturor această investiție sigură, cu o dobândă avantajoasă și neimpozabilă”, a declarat Barna.

Fidelis III din 2025, desfășurată între 4 – 11 aprilie, a înregistrat o valoare a subscrierilor de peste 1,34 miliarde lei, prin 16.408 de ordine. 2592 români s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, desfășurată de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și Rock FM. Aceștia au investit peste 99,63  milioane lei, beneficiind de o dobândă de 7.60%, cu 1% mai mare decât cea oferită pentru emisiunile clasice cu scadența la 1 an.

Cele mai accesate emisiuni ale acestei ediții au fost:

  • emisiunea în lei, cu scadența de 1 an, dobânda de 6,60%, cu un total de peste 480 milioane de lei, investiți prin 5794 ordine;
  • emisiunea în euro, cu scadența la 7 ani, dobânda de 6%, cu o sumă totală investită de peste 58 milioane euro, echivalentul a peste 290 milioane lei, plasată prin 2726 ordine.

Emisiunea în euro, cu scadența la 2 ani și dobânda de 3,30%, a strâns un interes de  peste 42 milioane euro, echivalentul a aproape 214 milioane lei, plasate prin 1803 ordine. În ceea ce privește emisiunea în lei, cu scadența de 3 ani și dobânda de 7,30%, investitorii au plasat peste 149 milioane lei, prin 1935 ordine, iar emisiunea în lei cu scadența de 5 ani și dobânda de 7,60% a cumulat peste 108 milioane lei, prin 1558 ordine.

Reamintim că valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Donatorii-investitori care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 octombrie 2024 au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Vânzările de locuințe: scăderi în București și Ilfov în primul trimestru

Continuăm să ne uităm la evoluția pieței imobiliare, cu accent pe București. O nouă analiză, realizată de consultanții de la SVN România pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), arată că peste 13.200 de case și apartamente au fost vândute în București și împrejurimi în primele trei luni ale anului.

Acestea cifre reprezintă o scădere de 4,3% față de perioada similară din 2024. Datele din analiză arată că au fost tranzacționate peste 11.200 de locuințe în primul trimestru, în scădere cu 5,4% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în județul Ilfov au fost vândute 1.960 de locuințe, în creștere cu 2,4% comparativ cu primele trei luni din 2024.

Consultanții consideră că variațiile anuale diferite dintre cele două zone pot fi explicate și prin scăderea numărului de locuințe noi finalizate în București, concomitent cu livrarea unui număr tot mai ridicat de locuințe în localitățile limitrofe Capitalei.

Reprezentanții companiei precizează că scăderea ofertei, coroborată cu o cerere care a rămas la un nivel ridicat, a dus o presiune și mai ridicată pe prețurile de tranzacționare. Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi finalizate în București și împrejurimi în acest an, consideră consultanții. Nivelul ar fi la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Capitalei a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.

Consultanții precizau într-o altă analiză publicată recent că nordul Bucureștiului va fi și în acest an principalul pol de dezvoltare rezidențială, deoarece se află în faze avansate de dezvoltare mai multe proiecte de mari dimensiuni, dar și într-un context în care zonele limitrofe orașului, în special Pipera – Tunari, înregistrează o dezvoltare semnificativă, și ca urmare a scăderii numărului de autorizații de construire emise în București.

De asemenea, Estul Bucureștiului va deveni în premieră a doua cea mai importantă zonă de dezvoltare rezidențială și împrejurimi, cu o cotă de circa 16,8% din oferta nouă estimată spre finalizare în 2025, arată analiza SVN.

Surprize în imobiliare. Prețurile cresc accelerat. Diferențe și de peste 30.000 de euro pentru un apartament

Deși este așteptată să scadă în contextul tensiunilor internaționale, piața imobiliară din România are o evoluție opusă, reiese dintr-o analiză Storia, platforma imobiliară a OLX. Concret, arată sursa citată, prețurile locuințelor au crescut cu circa 12% în ultimul an, în anumite cazuri fiind diferențe și de peste 30.000 de euro pentru un singur apartament.  ” În luna martie 2025, prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Interacțiunile dintre cumpărători și vânzători au crescut cu 22% față de anul trecut (martie 2025 vs. martie 2024), dar au scăzut cu 2% comparativ cu luna anterioară (martie 2025 vs. februarie 2025).”, potrivit analizei.

În București, în martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele noi și vechi a fost de 1.963 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9% față de martie 2024. Apartamentele vechi au fost, în medie, cu 21% mai scumpe față de martie 2024, având un preț mediu de 2.140 euro/mp, în timp ce apartamentele noi au crescut cu doar 1%, ajungând la un preț de 1.835 euro/mp.

În luna martie, prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 78.520 euro, al unui apartament de două camere (55 mp) de 107.965 euro, iar un apartament de trei camere, cu o suprafață medie de 75 mp, a ajuns la un preț de 147.225 euro.

Comparativ cu luna martie a anului trecut, bucureștenii au plătit, în medie, cu 6.560 de euro mai mult pentru o garsonieră, cu 9.020 mai mult pentru un apartament cu două camere și cu 12.300 de euro mai mult pentru un apartament cu trei camere.

CLUJ-NAPOCA: În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.

IAȘI: Apartamentele vechi și noi din Iași au avut în martie 2025 un preț mediu cumulat de 1.810 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Locuințele noi au avut un preț de 1.723 euro/mp, iar cele vechi la 1.889 euro/mp.

TIMIȘOARA: În Timișoara, în martie 2025, prețul mediu cumulat al apartamentelor vechi și noi a fost de 1.781 euro/mp. Apartamentele noi au atins un preț mediu de 1.778 euro/mp, iar cele vechi au ajuns la 1.783 euro/mp

BRAȘOV: În Brașov, prețul mediu cumulat al apartamentelor vechi și noi a fost de 2.183 euro/mp în martie 2025, în creștere cu 13% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț de 2.200 euro/mp, iar cele vechi au fost evaluate la 2.177 euro/mp.

 

 

Românii și banii de Paște. Câți bani alocă, în medie, o familie și câți preferă să meargă la restaurant

Românii alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște, conform unui studiu realizat de Raiffeisen Bank în parteneriat cu Appinio. Studiul relevă că pentru 8 din 10 români, petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiție în această perioadă. Bugetul alocat sărbătorilor pascale este mai mare pentru familiile cu copii și pentru cei cu venituri lunare de peste 1.000 euro, aceștia depășind suma medie de 900 de lei.

În același timp, 4 din 10 români care cheltuie mai mult de 1.000 de lei preferă să petreacă Paștele la restaurant, în vacanță în țară sau în străinătate. 55% dintre respondenți au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște este mai mare decât anul trecut.

8 din 10 participanții la studiu declară că alegerea produselor este influențată de dorința de a susține producătorii locali, comportament observat în mai mare măsură în cazul persoanelor din mediul rural sau cu vârsta de peste 55 de ani.  Carnea, produsele tradiționale precum pasca și ouăle roșii și băuturile specifice sezonului sunt în topul preferințelor.

Datorită importanței sale, Paștele reprezintă și o cheltuială importantă pentru bugetele multor români. Astfel, cheltuielile de Paște sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar și din economiile existente. Totuși, 3 din 10 români apelează la un credit bancar, în special cei singuri. De asemenea, persoanele care folosesc un card de credit sunt mai înclinate să cheltuie peste 1.000 de lei, în special dacă aleg să plece în vacanță în această perioadă.

În acest context, 77% dintre respondenți au declarat că folosesc produse sau servicii bancare pentru cheltuielile de Paște, iar peste jumătate dintre aceștia sunt interesați de oferte speciale, precum rate fără dobândă, reduceri directe la comercianți sau cashback.

Dobânzi credite: O nouă decizie a BNR cu privire la costul creditelor și riscurile momentului

Avem o nouă decizie luată de Banca Națională a României cu privire la rata dobânzii de politică monetară, în funcție de care băncile stabilesc dobânzile practicate atunci când acordă credite și dobânzi românilor.

Decizia de pe 7 aprilie a BNR stabilește menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an.

De asemenea, BNR a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare la 7,50% și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută la instituțiilor de credit.

Ce riscuri există la adresa economiei? Explicațiile BNR

Banca Națională a României precizează că rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată, relativ în linie cu previziunile precedente, sub impactul efectelor de bază nefavorabile asociate evoluțiilor prețurilor energiei și alimentelor din perioada similară a anului precedent.

Reprezentanții BNR precizează că incertitudini și riscuri decurg din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv în contextul legislației în domeniu, dar și din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potențial impact asupra cotațiilor materiilor prime, precum și asupra prețurilor internaționale ale unor bunuri intermediare și finale.

Exista incertitudini mari asociate viitoarelor politici fiscale și a celei de venituri, având în vedere impactul prezumat al măsurilor fiscal-bugetare corective implementate sau adoptate până acum, precum și execuția bugetară din primele două luni ale anului, iar, pe de altă parte, cerința consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE, precum și cu procedura de deficit excesiv.

O sursă de incertitudini și riscuri rămân și condițiile de pe piața muncii și ritmul creșterii salariilor din economie.

Incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, provin din mediul extern, în condițiile prelungirii războiului din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. Totodată, absorbția și utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ele sunt însă esențiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice și ale consolidării bugetare.

Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.

Furtuna adusă de tarifele lui Trump: cum lovește România? Primele reacții

A fost declanșată operațiunea pe care Trump o denumește „independența economică” a Statelor Unite. Aceasta constă într-o serie de tarife impuse mai multor țări la nivel global pe importuri. De exemplu, țările din UE au parte de tarife de 20%, în timp ce pentru China au fost adăugate taxe de 34%, iar pentru Regatul Unit al Marii Britanii avem taxe de 10%.

Impactul asupra României a tarifelor lui Trump: ce știm deocamdată

Încercăm să creăm o imagine de moment legată de impactul asupra țării noastre, adunând reacțiile venite de la voci relevante. Pentru început, ne uităm la declarațiile venite de la președintele Confederației Patronale Concordia.

Radu Burnete explică faptul că este imposibil de calculat în acest moment impactul economic, deoarece Trump a declanșat o răstunare a felului în care lumea face comerț.

„Toată planeta va reacționa în perioada următoare și este imposibil de anticipat în ce fel sau care vor fi apoi contra-reacțiile mai ales că America, sub Trump, a abdicat de la rolul său de gardian și promotor al comerțului liber”, precizează acesta.

El explică că riscul este acela de a vedea tarife peste tarife aruncate la nivel global, ceea ce ar duce într-un final la scumpiri semnificative pentru cetățeni.

O analiză inițială arată că sectoarele cele mai afectate includ industria auto, industria mobilei și a produselor din lemn, articolele din oțel și fier, produsele din cauciuc, echipamentele industriale și industria alimentară.

Efecte vor lovi indirect și alte industrii, precum cea de IT. Aceste efecte duc inevitabil la o scădere a investiților pentru multe companii, iar în unele cazuri inclusiv la concedieri.

Ministerul Finanțelor a ieșit deja cu declarații menționând că guvernul României pregătește scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de SUA. El a adăugat că actuala situație poate să reașeze relațiile comerciale cu Statele Unite ale Americii, pe ansamblu, și se poate ajunge la lanțuri foarte scurte de aprovizionare și la producție autohtonă, consum autohton.

 

Surprize pentru angajații din România. Tot mai mulți angajatorii dau beneficii: Valori de până la 1.200 de euro pe an și tratamente în afara țării

De două ori mai mulți angajatori decât în 2020 oferă astăzi asigurări de sănătate angajaților, în principal din dorința de a fi mai atractivi pe piața muncii, arată sursa citată. Asigurarea de sănătate are, printre altele, avantajul că se poate deduce în limita a 400 de euro pe an din impozitul pe salariu. Conform The Brokers, valoarea asigurărilor variază între 300 și 1200 de euro pe an, în eșalonul superior fiind vorba despre polițe complexe, care acoperă inclusiv tratamente în străinătate.

Asigurarea de sănătate are, printre altele, avantajul că se poate deduce în limita a 400 de euro pe an din impozitul pe salariu. Conform The Brokers, valoarea asigurărilor variază între 300 și 1200 de euro pe an, în eșalonul superior fiind vorba despre polițe complexe, care acoperă inclusiv tratamente în străinătate.

“Asigurarea privată de sănătate este tot mai accesată de companii, inclusiv de IMM-uri cu 5 angajați, și datorită deductibilității fiscale, iar unele dintre ele oferă și acoperire pentru membrii familiei angajaților sau pentru tratament în spitale și clinici din străinătate.”, notează consultanții financiari.

În ceea ce privește valoarea oferită, angajatorii optează cel mai des pentru asigurari private de sănătate cu valori între 25 și 100 de euro/lună per angajat.

“Cele mai multe companii oferă asigurări de sănătate peste pragul deductibil de 400 de euro/angajat, utilizând acest plafon fiscal ca bază și completând sumele pentru pachete mai extinse. Există o gamă variată de opțiuni pentru asigurarea de sănătate, inclusiv pachete modulare, pachete cu primă fixă, dar și opțiunea de coplată. Unele firme optează pentru o personalizare completă a asigurărilor în funcție de bugetul companiei și de nevoile specifice ale diferitelor grupuri de angajați. Spre deosebire de polițele individuale, asigurările private de sănătate de grup oferă numeroase avantaje pentru angajații asigurați, precum acoperirea din prima zi de contract, fără perioadă de așteptare, și includerea afecțiunilor preexistente, indiferent de natura acestora”, explică Adrian Stancu, fondator The Brokers Romania.

Ce acoperă o asigurare privată de sănătate

O astfel de poliță este stabilită în funcție de vârsta, profesia, starea de sănătatea și istoricul medical al angajatului, dar și sporturi cu potențial de risc, cum ar fi alpinism, schi sau ciclism.

În general, asigurarea privată de sănătate poate include analize de prevenție, consultații generale și de specialitate, analize de laborator și investigații de diagnosticare, radiologie și imagistică (CT, RMN etc.), acoperire pentru cancer și boli grave, internări în caz de intervenții chirurgicale și accidente, internare și îngrijire pentru naștere, tratament în ambulatoriu, a doua opinie medicală, telemedicină, servicii stomatologice, servicii de wellbeing pentru sănătatea emoțională și mintală, dar și alte servicii în funcție de pachetul ales. Angajații se pot trata atât în clinici private, cât și în spitale de stat de pe teritoriul României, dar și în străinătate dacă angajatorul optează pentru un pachet mai complex.

Subscrierile pe piaţa asigurărilor de sănătate au ajuns în anul 2023 la cel mai înalt nivel istoric, de peste 800 mil. lei, cu un avans de 21,5% faţă de anul 2022, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din 2023.

Acest avans a fost influențat de factori precum schimbările din piața muncii, efectele pandemiei asupra conștientizării sănătății și concurența tot mai mare pentru atragerea talentelor, mai ales în industrii cheie. La sfârșitul anului 2023, la nivelul pieței de asigurări de sănătate din România, erau asigurați peste 700.000 de oameni, reprezentând angajați și persoane dependente.

Titluri de stat aprilie 2025: FIDELIS are o nouă ofertă. Dobânzile sunt în scădere

Avem o nouă ediție a programului FIDELIS din 2025, respectiv cea de-a treia pe care Ministerul Finanțelor o desfășoară anul acesta. Se observă o continuare a scăderilor în rândul dobânzilor pe care le oferă statul pentru cei care își doresc să-l împrumute. Aceasta se desfășoară între 4 aprilie și 11 aprilie.

Dobânzi titluri de stat aprilie 2025: donatorii de sânge se bucură de cel mai bun randament

Ministerul Finanțelor oferă în continuare o dobândă preferențială celor care donează sânge. Aceștia pot subscrie la tranșa specială dedicată lor, care include titluri de stat emise în lei, cu scadență la 1 an, cu o dobândă de 7,60%, o scădere de 0,20 puncte procentuale față de ediția anterioară.

Pe lângă dobânda mai mare, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 de lei. Pot beneficia de aceste condiții cei care fac dovada donării de sânge începând cu 1 octombrie 2024.

Ce dobândă primești la titluri de stat FIDELIS în aprilie dacă nu ești donator de sânge

Pentru cei care nu sunt donatori de sânge, statul oferă posibilitatea de a investi în titluri de stat în lei cu scadență la 1, 3 și 5 ani cu dobânzi de 6,60%, 7,30% și 7,60%(la ediția anterioară dobânzile erau de 6,80%, 7,50% și 7,80%).

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Dacă vrei să investești în aceste instrumente, o poți face prin intermediul băncilor partenere pe care le găsești pe Ministerul Finanțelor. E important să știi că veniturile nu sunt impozabile.