Într-o prezentare ce poate fi urmărită AICI, Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional, vine cu o serie de precizări importante referitoare la efectele pe care tarifele impuse de SUA le au asupra economiilor la nivel global.
E important de menționat de la început faptul că șefa FMI vorbește despre o înrăutățire a previziunilor economice, însă nu se preconizează o recesiune globală. Ea explică faptul că economiile în curs de dezvoltare( așa cum este și România n.r.), dar și economiile avansate de mici dimensiune, se bazează mai mult pe comerț pentru creștere lor economică și, astfel, sunt mai expuse.
Așa cum am văzut deja, o parte dintre tarife sunt amânate, altele eliminate, altele crescute semnificativ, ceea ce duce la un grad ridicat de incertitudine. Șefa FMI precizează că această incertitudine este costisitoare.
Toate aceste incertitudini fac ca decizii de investiții să fie amânate, piețele financiare să fie volatile, iar cetățenii să fie mult mai precauți legat de modul în care își cheltuie banii. Cu cât persistă mai mult incertitudinea, cu atât mai mari sunt costurile.
Reprezentanta FMI explică faptul că o parte din tarife sunt suferite de importatori prin scăderea profiturilor, însă nu în totalitate, fiind cazuri în care aceste tarife sunt suportate direct de către consumatori prin creșterea prețurilor. Există și situația în care economiile mari pot stimula firmele străine să investească local și să creeze locuri de muncă, reducând impactul tarifelor puse pe importuri, însă acest proces necesită timp.
Urmează noi măsuri fiscale?
Șefa FMI vorbește și despre măsurile pe care trebuie să le ia economiile la nivel global pentru a reduce impactul acestor tarife.
Ea consideră că toate țările trebuie să își dubleze eforturile legate de „punerea în ordine” a propriilor sisteme, respectiv să grăbească reformele menite să întărească stabilitatea economică și financiară.
Ea vorbește despre măsuri fiscale hotărâte pentru a-și reconstrui spațiul de manevră în politicile economice.