• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Soluții pentru conservarea salariilor angajaților

29 Noi 2017
Afaceri

De anul viitor contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate vor reveni exclusiv angajaților iar firmele au la dispoziție două modalități principale pentru a conserva veniturile nete ale acestora.

Este vorba de concluzia care s-a conturat în urma unui sondaj realizat de firma de consultanță AIMS Internațional România printre mai mulți angajatori, studiu citat de startupcafe.ro. Pe scurt, angajatorii iau în calcul următoarele variante.

Fie să crească salariul de încadrare cu procentul care reprezintă acoperirea taxelor către stat dacă angajatul va plăti integral contribuțiile sociale (anterior există o împărțire, atât angajatul cât și compania plăteau partea lor de contribuții către bugetul de stat) iar pentru această soluție au optat 32% dintre antreprenorii chestionați.

Fie să acorde lunar un bonus care să reprezinte diferența dintre veniturile dinainte de schimbarea fiscalității și cele care urmează să fie încasate în 2018. Aproximativ 17% dintre companii au optat pentru această soluție menționând că este una tranzitorie, pentru câteva luni, până se lămuresc că nu va urma o nouă schimbare de legislație (nu s-ar mai putea reveni la vechiul salariu de încadrare în acest caz iar firma rămâne cu o cheltuială suplimentară). După cum vedeți, 32 plus 17 reprezintă mai puțin de 50%, asta pentru că 39% dintre firmele chestionate declarasera că „nu au luat încă o decizie dar e posibil ca veniturile angajaților să fie conservate integral”. Bănuim că diferența dintre 100% și 39% (cei care nu luaseră încă o decizie dar erau de părere că veniturile salariaților vor fi compensate in final) +48% (cei care declarau că vor compansa integral angajații) o reprezintă cei care nu au optat ferm pentru vreo soluție. E foarte posibil să fi existat și răspunsuri gen „nu mă interesează să majorez veniturile, păstrez eu banii în plus” sau „voi compensa doar parțial pierderea de venituri din această revoluție fiscală”, mai mult sau mai puțin spuse din suflet, dar pe care firma de consultanță să nu le scoată în față într-o categorie aparte. Studiul a inclus un număr de 270 de companii, majoritatea cu capital străin sau mixt.

O situație puțin diferită o au angajații din IT, unde impozitul pe venit era anterior zero astfel încât firmele care vor să le ofere conservarea salariilor nete ar urma să scoată din buzunar ceva bani suplimentari (50% dintre companiile din sectorul IT chestionate în sondaj au declarat că o vor face, semn că marjele de profit în domeniu sunt generoase). Guvernul a promis însă că va regla acest aspect  la dezbaterea în Parlament a Ordonanței de Urgență care modifică legislația fiscală pentru a exclude scăderea veniturilor angajaților din zona IT.

(Cristian Dogaru)

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter