• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Poţi să te îmbogăţeşti? Cum joci singur la Bursă

16 Iul 2019
Afaceri

E visul multor oameni să trăiască din câştigul la bursă. Unii chiar reuşesc asta. Şi nu-ţi trebuie broker, ca în filme. Cu puţină pricepere, poţi să joci singur şi să-ţi pui în aplicare propriile idei şi planuri de câştig. Ce trebuie să faci? Nu ai acces deschis, direct, la sistemul bursei, ca la piaţă, dar nici nu e greu să ajungi la el. 

Mai întâi trebuie să-ţi faci un cont la o firmă de brokeraj.  Contul făcut, care se deschide de obicei după ce completezi un formular şi trimiţi unele acte pe care ţi le cere intermediarul, trebuie alimentat cu bani de pe un card. Procedura nu este complicată.  

Aici e o listă cu cele mai mari zece case de brokeraj. 

Accesând linkul de mai sus, poţi să-ţi faci o listă scurtă cu câteva firme de brokeraj şi să te interesezi de serviciile oferite, de comisioanele percepute la fiecare tranzacţie, de suma minimă de deschidere de cont, ce rapoarte de informare furnizează, tipul de platformă online de transmitere a ordinelor de vânzare sau cumpărare de acţiuni. Diferenţele între ele sunt minime. Însă unele case tind să fie mai prietenoase decât altele cu clienţii mici. 

Da, există comisioane la tranzacţie, dar sunt mici. Sub 1% din suma pusă sau câştigată din acţiuni.Marile firme de brokeraj nu sunt neapărat scumpe. Firmele de brokeraj folosesc un anumit nivel de comisioane şi în funcţie de tipul de investitori pe care şi-i doresc. Unii stabilesc comisioane mari pentru că nu vor clienţi de retail, care vin doar cu cîteva mii de lei.  

Cum tranzacţionezi

Pe scurt, cumperi acţiuni şi, în cazul bun, le vinzi la un preţ mai mare. Contul pe care ţi l-ai deschis la casa de brokeraj vine cu o platformă de joc. Acţiunile sunt denumite prin simboluri, de exemplu compania Petrom are simbolul bursier SNP. Pe platforma de joc, în dreptul simbolului găseşti două coloane de preţuri: în stânga (BID) - preţurile la care investitorii ca tine vor să cumpere şi cantităţile de acţiuni pe care vor să le ia. în dreapta (ASK) - preţurile la care acţionarii sunt dispuşi să vândă acţiunile şi cantităţile la care vor să renunţe. 

De aici e fix ca la piaţă. Dar trebuie să fii tot timpul conectat la piaţă, dacă alegi să fii pe cont propriu. Să urmăreşti preţurile. Să vezi când urcă şi când coboară. Pe sigurantafinanciara.ro o să găseşti zilele următoare şi sfaturi practice despre ce trebuie să ştii la început. 

Dacă nu mai ai răbdare, te poţi familiariza cu vânzările şi cumpărările de acţiuni încercând un cont demo, cu bani virtuali, de la o casă de brokeraj. Toate oferă posibilitatea înfiinţării unui astfel de cont. E fără risc şi poţi vedea acolo, gratis, dacă chiar te pricepi.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter