• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Poţi ajunge milionar peste noapte?

08 Mai 2017
Afaceri

Literatura dedicată viitorilor antreprenori propune zeci de titluri abordând de la „afacerile la cheie” la sfaturile pentru îmbogăţire rapidă. Chiar dacă nu vei ajunge totuşi milionar peste noapte, cărţile respective au totuşi meritul că pot trezi apetitul pentru business.

De mare popularitate s-au bucurat la un moment mai multe cărticele ce propuneau afaceri la cheie, de la celebra cipercarie, la magazinul online, floraria de cartier sau cultivarea unor fructe mai mult sau mai puţin exotice. Ca lectură era probabil un pariu interesant, punctând chiar şi la cultură generală a cititorului. Totuşi, riscul pentru începători venea din tonul mult prea optimist şi îndemnul la acţiune fără o documentare mai atentă şi cu experienţă zero. Până la urmă, lipsa experienţei practice în domeniul vizat pentru demararea unei mici afaceri e chiar mai tristă decât lipsa de capital-asta deoarece au apărut tot soiul de programe guvernamentale care oferă microfinantari pentru demararea unor afaceri unde participarea antreprenorului e minimă. Chiar şi un plan de afaceri poate fi bine scris de consultant astfel încât banii să fie primiţi în cele din urmă. Greul începe însă în momentul în care proaspătul antreprenor se confruntă cu problemele din teren, iar lipsa unei experienţe anterioare fie sub forma unei activităţi retribuite (ca angajat) într-o afacere asemănătoare, fie ca observator atent, din interior, al unei afaceri de familie, poate duce la eşec. Broşurile cu afaceri la cheie sunt minunate dar ele vor genera afaceri de succes în mod sigur doar pentru cei care le editează. Cititorii vor trebui să mai adune însă pe lângă cunostiintele teoretice şi exemplele practice enumerate în astfel de manuale şi ceva experienţă concretă în afacerea vizată pentru a fi siguri că nu riscă inutil. Şi nu doar de bani e vorba aici ci şi de timp irosit şi de riscul anulării unor angajamente care, de bine de rău, produceau anterior un anumit flux de numerar (ne referim la demisia din vechiul loc de muncă pentru a începe pe cont propriu o afacere doar pentru a simţi „cum e să fi patron” şi să „nu-ţi comande nimeni”).

O poveste asemănătoare în cazul tutorialelor despre francize. E frumoasă ideea de a cumpără afaceri care şi-au demonstrat viabilitatea dar dacă nu le cunoşti din interior mai bine nu cocheta cu aşa ceva...Cel mai amuzante sunt însă cărţile care abundă de sfaturi care să te ducă rapid din postura de falit în cea de milionar. Dacă lucrurile ar sta atât de simplu, dacă doar lecturarea unor cărţi cu multe generalităţi, sfaturi de contabilitate elementară şi îndemnuri motivaţionale ar separa casta milionarilor de cei care abia o duc de la salariu la salariu sau, mai rău, aşteaptă încă un job, atunci am avea câteva miliarde de ...milionari (dacă prin absurd planeta ar dispune de atâtea resurse).

Concluzia? Nu e rău să frecventezi literatura de afaceri pentru începători (ea însăşi o afacere pentru editori, cum spuneam mai sus) dar n-are rost să speri că îţi va oferi altceva decât apetit pentru business. Pentru a reuşi îţi mai trebuie pe lângă cunoştiinţe din interiorul afacerii vizate şi câteva ingrediente care nu se „fură”din cărţi: viziune de afaceri, gândire neconvenţională, abilitatea de a risca în mod controlat (fără să te expui inutil), capital, disponibilitate la efort prelungit, de multe ori în condiţii de stres, etc.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter