• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Plătitor sau neplătitor de TVA?

13 Sep 2013
Afaceri
 

Nu știu dacă să plătesc sau nu TVA cu firma. Care o fi diferența? De fapt, nici n-am înțeles bine ce înseamnă TVA-ul... “Taxă pe Vara Amânată”?

O firmă se poate înregistra ca plătitoare sau neplătitoare de TVA. În primul caz va emite factură cu TVA (la valoarea prestației ori bunurilor vândute, se adaugă taxa pe valoarea adăugată), în cel de al doilea, factura nu va include TVA. Există însă un plafon al cifrei de afaceri, respectiv echivalentul a 65.000 euro care, odată atins, obligă firmele să devină automat plătitoare de TVA. În principiu, este mai bine să nu fii plătitor de TVA dacă nu faci achiziții din spațiul comunitar, iar în țară prestezi servicii sau vinzi bunuri în special persoanelor fizice. În caz contrar, te poți înregistra ca plătitor de TVA.

 

  • Dar care sunt diferențele?

Să presupunem că o societate plătitoare de TVA cumpără marfă de la un Furnizor și o revinde Beneficiarului. În acest caz apare dreptul de deducere - firma noastră va vira statului diferența dintre TVA-ul de pe factura Beneficiarului și cea de pe factura emisă de Furnizor societății noastre în momentul achiziției mărfurilor. Dar dacă aceasta ar fi fost neplătitoare de TVA? În acest caz ar fi achiziționat marfa cu TVA de la Furnizor și ar fi emis o factură Beneficiarului, iar la valoarea bunurilor achiziționate ar fi adăugat și TVA-ul achitat Furnizorului. Dacă Beneficiarul este o firmă plătitoare de TVA, deja valoarea facturii urcă foarte mult iar colaborarea cu un neplătitor de TVA devine nerentabilă. Dacă Beneficiarul este o persoană fizică, atunci nu e nicio diferență la valoarea totală a facturii. Societățile neplătitoare de TVA trebuie să se axeze pe servicii oferite persoanelor fizice.

O diferență importantă apare în cazul în care se fac achiziții din spațiul comunitar. Cel mai bine este ca firma noastră să fie plătitoare de TVA, în acest caz va beneficia de principiile taxării inverse (nu va plăti TVA furnizorului). O societate neplătitoare de TVA, va achita TVA-ul fie Furnizorului european (în cazul în care societatea românească nu este înregistrată în Registrul Operatorilor Intracomunitari-ROI), fie statului român (dacă a fost inclusă în ROI).

Societățile plătitoare de TVA pot recupera această taxă de la stat, în cazul în care valoarea plătită Furnizorilor ajunge să fie cu 5.000 de lei mai mare decât cea facturată Beneficiarilor. În cazul depunerii unei cereri de returnare de TVA, va urma un control de la ANAF, cu atât mai riguros cu cât suma solicitată este mai mare. Cum s-au făcut multe fraude, ne referim la returnarea ilegala de TVA - nu este simplu să înregistrezi o societate nou înființăta ca plătitoare de TVA. Trebuie depus un dosar la Administrația Financiară, acesta e analizat, iar dacă se obține un anumit punctaj, se va aproba calitatea de plătitor de TVA. Administratorul societății care solicită statutul de plătitoare de TVA nu trebuie să aibă cazier fiscal, iar firma trebuie să demonstreze că își desfășoară activitatea la sediul social sau la punctele de lucru declarate.

 

  • Cotele TVA

Și dacă tot am vorbit de TVA până acum, să trecem repede în revistă diferitele sale valori în România. Cota standard este de 24% dar există și cote reduse, de 9% și 5%. Cota de 9% se plătește pentru accesul la muzee, monumente istorice, expoziții, cinematografie, târguri, grădini zoologice și botanice; pentru livrarea de manuale școlare, ziare și reviste; livrarea de medicamente de uz uman și veterinar, produse ortopedice; cazări în spații hoteliere. Mai nou, TVA de 9% se plătește și la pâine și o parte din produsele de panificație iar autoritățile studiază oportunitatea introducerii unei TVA reduse și la carne. Cota de 5% poate fi aplicată de dezvoltatorii imobiliari prin respectarea unor condiții destul de stricte-suprafața locuinței nu depășește 120 mp, terenul pe care se află aceasta nu are mai mult de 250 mp (cota indiviza) iar valoarea sa e mai mică de 380.000 lei.

01.08.2013

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter