• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Oare e chiar atât de importantă educația noastră financiară sau e o bazaconie? O explicație în 4 pași

04 Sep 2019
Afaceri

Toți vorbesc despre asta. Despre cât de importantă e educația financiară. Bancheri comerciali, bancheri centrale, ziariști, profesori șamd. Fiecare vorbește pe limba lui și pare să spună lucruri la limita confuziei. După intensitatea cu care vorbesc ai impresia că trebuie să fie ceva serios, dar nu realizezi dacă sunt doar povești sau chiar contează educația asta financiară. Temele comune sunt gestionarea finanțelor, economisirea, bugetul șamd. E drept, cu cât știți mai multe despre banci, carduri, depozite, credite etc, cu atât puteți lua decizii mai bune atunci când vine vorba de bani. Dar uite patru motive pentru care chiar contează educația financiară:


  • 1. Veți înțelege mai bine care sunt opțiunile la care să apelați

Gestionarea banilor dvs. este mai complexă ca niciodată. Apar bănci, dispar bănci, apar sau dispar IFN-uri, vin tot felul de Fintech-uri...care se potrivește cel mai bine nevoilor Dvs? O persoană bine informată ar putea alege. Una ne-informată ar trebui să apeleze la cineva informat ca să afle. Iar sfaturile costă. E suficient să petreceți măcar o oră pe zi ca să citiți despre diferitele produse și servicii disponibile - în câteva luni veți înțelege ce opțiuni se potrivesc bugetului și stilului dvs. de viață.
 

2. Vă va ajuta să vă stabiliți obiective realiste

Am un vecin de 33 de ani care locuiește cu părinții în Berceni. Nu și-a găsit un loc de muncă, dar când l-am întrebat care e visul lui mi-a spus că vrea să facă înconjurul lumii într-o barcă a lui. I-am urat succes, dar la cum îl cunosc, nu va strânge prea curând banii necesari. Un om educat financiar își stabilește obiective realiste. Să zicem că ai salariul minim de 2080 de lei și că poți pune lunar deoparte 100 de lei.Adică 1200 de lei /an. Un obiectiv realist este să îți cumperi ceva de 1200 de lei în următoarele 12 luni (un obiect în casă sau o vacanță...) sau ceva de 6.000 de lei în următorii 5 ani.
Când ai cunoștințe financiare, ai și încrederea de care ai nevoie pentru a lua deciziile financiare care ți se potrivesc.
 
  • 3. Cunoștințele financiare te ajută să-ți gestionezi datoriile
Vei vedea câte soluții îți vin în minte atunci când știi cum intră și mai ales cum ies banii. Vei vedea că există soluții de a-ți refinanța o parte din datorii dacă știi cum să pui problema. Vei vedea că sunt soluții pe termen scurt (mai costisitoare poate) și soluții pe termen lung. Totul depinde de cum expui problema. Și încă ceva: altfel discută un bancher cu un om pe care îl vede educat, și altfel cu un om de pe care ar putea jupui pielea, dacă ar putea.
 
  • 4. Îți poți învăța copiii despre cum e cu finanțele...

Copiii se uită la adulți și încearcă să învețe abilități importante, mai ales când vine vorba de bani. Modul în care vă ocupați de finanțele dvs. le oferă un exemplu copiilor dvs. Când vai cunoștințe financiare bune, le vei putea transmite copilului dvs., oferindu-i astfel  capacitatea de a-și gestiona propriile finanțe în viitor.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter