• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Într-un bar intră un bulgar,un oltean cu livadă de cireșe și un consultant pe fonduri europene. Nu e banc, e o super idee de afacere

10 Mai 2019
Afaceri

E plin internetul de glume despre prețul la care se vând cireșele la început de mai. Un cunoscut site de umor anunța că un vierme și-a vândut cireașa în care stătea și și-a luat apartament cu trei camere. Altcineva spune că banca i-a aprobat în sfârșit creditul ipotecar și acum poate să își ia un kilogram din fructele care ne stârnesc secrețiile salivare. Pe facebook cineva se laudă că reușit să ia fonduri europene pentru a satisface pofta de cireșe a  soției însărcinate.Dar câți ne întrebăm de ce sunt atât de scumpe cireșele?

Răspunsul este simplu,intuitiv și explicabil prin legile de bază ale cererii și ofertei: sunt puține și se produc într-o perioadă extrem de limitată de timp. A fost destul de mediatizat cazul unui producător italian de lichior chery, cu fabrică în România, care se plânge că nu mai are de unde să ia cireșe.

Sunt mulți alții în situații similare. Printre ei, investitorii din industria dulciurilor. Cererea de cireșe confiate este foarte mare, iar contracte avantajoase pot fi găite chiar pe internet. Ei bine, un bulgar și-a dat seama de chestia asta și a construit un business pe cât de simplu pe atât de profitabil. Îi spune, desigur, "Cireașa de pe tort". Dar, pentru că în Bulgaria predominant muntoasă nu prea cresc cireșe avea nevoie de parteneri. I-a găsit în Oltenia noastră. Ce face bulgarul?

Nimic mai simplu. Ia cireșe de la olteni, le spală, le pune în butoaie și toarnă peste ele o soluție cu zahar. Apoi vinde butoaiele la prețuri semnificative. La început făcea toate astea manual, dar, după trei ani, a reușit să acceseze fonduri europene pentru o linie automatizată. A plecat cu o investiție de doar 10.000 de euro, a luat fonduri europene de 70.000 de euro și acum face un profit anual între 30.000 și 50.000 de euro. Producători de cireșe găsim în România, contracte pot fi găsite inclusiv pe internet, deci, de să nu s-ar putea face asta și în România?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter