• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Internetul e plin de sfaturi proaste

27 Dec 2018
Afaceri

Când vine vorba despre sfaturile pe care e citești în presă despre cum să-ți protejezi banii, toți au același discurs:  redu cheltuielile, investește, fă-ți un buget, începe să pui bani deoparte pentru educația ăluia mic șamd.  Nu zice nimeni că acele sfaturi nu sunt bune, doar că ele se adresează celor care au deja bani de investit, nu celor mai săraci.De fapt, oamenii care trăiesc în sărăcie știu foarte bine cum să-și cheltuiască puții bani și asta pentru că fiecare leu e foarte valoros pentru ei.  Ideea asta că sărăcia este de fapt rezultatul ignoranței, al lipsei de cunoștințe financiare, al bugetării deficitare sau al lipsei de voință este greșită. Bunicii mei nu știau carte, dar știau că e greșit să te întinzi mai mult decât plapuma.

  • De ce sfaturile financiare tipice nu ajuta

Când ești sărac, mai greu iei decizii raționale, spun cercetătorii de la Universitatea Princeton, Universitatea Harvard, British Columbia și Universitatea din Warwick din Regatul Unit.
Deși poate părea evident pentru ceilalți că luarea unui împrumut cu o dobândă ridicată e mai costisitor, că nu e bine să mănânci nesănătos, că e bine să faci controale preventive la medic, pentru un om sărac, acestea nu prea contează pentru că nu au alte alternative. Băncile nu le dau credite, hrană bio nu-și prea permit, iar la medic ajung doar când nu au încotro. Pe scurt, este mai greu pentru cei care trăiesc în sărăcie să aibă timp, bani și energie pentru a lua asemenea decizii.
Presiunea financiară constantă provoacă stress și nefericire, explică un alt cercetător- Kristin Seefeldt, profesor asistent la Universitatea din Michigan, care studiază sărăcia.
O altă problemă (înafara banilor propriu-ziși) sunt variațiile mari ale veniturilor. Când nu ai venituri constant, ci azi câștigi 100 de lei, mâine 20 de lei iar poimâine nimic, nu prea poți să-ți planifici banii. Toate sfaturile pe care le citiți prin ziare presupun faptul că aveți un salariu constant. Ori, nu toți se bucură de acest privilegiu.
Iar când oamenii sunt disperați pentru a obține un împrumut, lucrurile se înrăutățesc de obicei.


Multe familii cu datorii se împrumută la dobânzi mai mari pentru a face față acelor datorii, fără să bănuiască că asta le apropie falimentul.
.Unii cred că noul împrumut le va da un minut de respire. Numai că , la rate de 30% ale dobânzii, efectul obținut este exact cel contrar.
Cele mai bune resurse financiare pentru cei aflați în sărăcie sunt familia și prietenii apropiați. Asta pe termen scurt. și rețelele comunității pot fi o soluție pe termen scurt pentru cei aflați într-un loc strâns, a spus Robb, mai ales atunci când aceste conexiuni sunt dispuse să împrumute bani sau să ajute la îngrijirea copilului. Dar aceasta este adesea o soluție pe termen scurt.


Nu mergeți la cămătari, nu încercați să falsificați acte pentru a obține un credit fraudulos- chiar dacă reușiți pe moment, dacă sunteți prins, riscați să faceți închisoare.
Dacă nici familia nu vă poate sprijini financiar și nici prietenii, iar băncile nu văî iau în seamă, apelați cu atenție la un IFN.
În alte state există mici firme de tehnologie care permit acordarea de mici împrumuturi (FlexWage sau ActiveHours). Probabil că nu peste mult vor intra și în Europa. Dar până se va întâmpla acest lucru, am să vă spun ceea ce desigur știți! Mare grijă la fiecare leu cheltuit!

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter