• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Închisoare pentru neplata contribuțiilor sociale?

13 Dec 2017
Afaceri

Un proiect de ordonanță de urgență privind disciplina fiscală stârnește controverse prin sancțiunile severe la adresa angajatorilor care nu virează banii cuveniți salariaților.

Trecerea contribuțiilor pentru pensii și sănătate doar în sarcina angajaților vine la pachet cu înăsprirea sactiunilor pentru angajatorii care nu virează către bugetul de stat aceste sume reținute din salariile brute.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri” se arată în proiectul de ordonanță. De aici apar însă controversele.

Principalele contraargumente pe care le-am auzit au legătură cu încasările cu întârziere ale firmelor și la lipsa unui prag valoric de la care s-ar declanșa riscul unei pedepse cu închisoarea. „Când beneficiarii plătesc cu mare întârziere, uneori după câteva luni, e greu să impui unei firme să plătească la timp, eventual cu o întârziere maximă de 30 de zile, contribuțiile reținute de la angajați”. Cu alte cuvinte, firmele caută să plătească înainte de orice salariile iar în ceea ce privește taxele aferente acestora se apelează la un soi de credit fiscal fiind plătite cu întârziere. Ce ne facem însă cu acei contribuabili persoane juridice care transformă acest credit fiscal într-unul neperformant, deci nu mai virează niciodată banii reținuți salariaților? Motiv de mare supărare când angajații lor se trezesc cu o pensie mai mică...

O altă critică la adresa legii este că nu se impun praguri valorice iar contabilul unei firme cu sute de angajați poate face închisoare de la 1 la 6 ani cum prevede legea și pentru sume derizorii, aferente poate unei singure contribuții nevirate din banii reținuți unui singur angajat.

Din punctul nostru de vedere legea este una necesară (altfel la ce bun deranjul unei reforme fiscale?) dar unele îmbunătățiri sunt inevitabile, precum pragul valoric de la care nevirarea devine infracțiune și eventual, îndulcirea pedepselor astfel încât primul pas să fie amenda și nu direct închisoarea (riscul e să ajungem la blocaje fiscale, cu mai mulți directori financiari/contabili/responsabili cu resursele umane refuzând să mai semneze vreun act de teamă să nu răspundă penal la un moment dat).

13.12.2017

(Cristian Dogaru)

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter