• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Gata de start(up)? 7 sugestii

12 Sep 2013
Afaceri

Greierele: Furni, m-am gandit să te iau partener de afaceri, vreau să mă lansez în business...

Furnica: O, sunt onorată... și care va fi contribuția mea?

Greierele: O nimica toată - sediul, capitalul de pornire, capitalul social, nimicuri...

Furnica: Și tu ce aduci, Cri-Cri?

Greierele: Eu vin cu ideile, cu strategia, ce e mai greu... că așa sunt eu, generos!

Ce mică afacere ar putea să dețină Furnica? Dar pe Greiere vi-l imaginați ca antreprenor? Indiferent de soluțiile alese de amicii noștri din fabulă, diferența nu o face calitatea ideilor de afaceri, ci, poate, spiritul antreprenorial, dozele diferite de energie, capacitatea organizatorică și efortul depus. Trecem în revistă câteva dintre cele mai populare afaceri de început, așa-zisele start-up-uri.

 

 1. Magazinul online: comerțul electronic economisește multe din costurile unui magazin real. Chiria pentru spațiu și salarii (nu ai nevoie de mulți angajați), de exemplu, iar stocurile pot fi alimentate din mers, pe masură ce vin comenzile. Cum concurența este deja mare, principala provocare este identificarea unei nișe optime, realizarea unei interfețe prietenoase, comunicarea de calitate cu clienții și fidelizarea acestora. Cu 3.000-5.000 de euro poți porni această afacere (cumparărea domeniului, realizarea site-ului, amenajarea depozitului, stocurile de marfă etc.).
 2. Afaceri “bio”: multă lume vrea să evite chimicalele folosite în industrie, să redescopere savoarea rețetelor bunicilor, să aibă siguranța că ingredientele sunt naturale. Poți face dulcețuri, zacuscă, cozonaci, cosmetice bio, bijuterii hand-made. Le poți comercializa în cadrul târgurilor tematice, care se organizează tot mai des în marile orașe, iar dacă ai succes îți poți deschide un magazin online pentru extinderea bazei de clienți.
 3. Înfrumusețare...atipică: există mare aglomerație pe segmentul centrelor “frizerie & coafor”, dar pe nișa înfrumusețării canine, a frizeriilor pentru copii ori a tatuajelor, de exemplu, ar mai exista loc pentru nou-veniți. Personalizarea și ambianța sunt ingrediente importante. Costurile minime pentru lansarea unei asemenea afaceri urcă spre 10.000 de euro.
 4. Consultanța: e combinația ideală între pasiunea pentru un job și oportunitatea de a face bani împărtășindu-le altora din experiența ta. Marketingul, problemele ce țin de fiscalitate și nu numai se pliază foarte bine pe acest tip de afacere. Nu e deloc scump să lansezi afacerea, iar veniturile pot completa, în primă fază, salariul de la jobul principal.
 5. Programe after-school: poate fi primul pas pentru deschiderea unei afaceri în domeniul educației. Școlile nu au suficiente spații pentru micuții ai căror părinți sunt blocați până seara la joburi, iar completarea ofertei uzuale (ajutor la teme și joacă într-un cadru supravegheat) cu niște cursuri de limbi străine, gândire creativă sau practicarea unui sport va da roade cu siguranță.
 6. Agricultura de nișă: cultivarea unor fructe exotice, cu preț piperat pe piață, poate fi deosebit de profitabilă. Agrointel dă exemplu de afaceri cu goji, lavandă, aronia, cătină albă. Găsești mai multe detalii aici. Nu e nevoie de mari suprafețe, doar de voință, informare de specialitate și efort conjugat.
 7. Firmă de curățenie: multe companii mari preferă să externalizeze serviciile de curățenie, iar cu câțiva angajați de încredere și o relație de amiciție cu patronii unor lanțuri hoteliere, de clădiri de birouri etc., afacerea poate fi lansată cu succes.

 

15.09.2013

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter