• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Finanțări pentru afaceri de până la 500.000 de euro: cine este eligibil

07 Dec 2023
Afaceri

Avem un nou program de finanțare prin care anumite afaceri pot primi granturi între 100.000 - 500.000 de euro per proiect. Programul se numește Programul Regiunea Centru 2021-2027: Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă. 

Conform programului, pot solicita această finanțare societățile, respectiv societățile cooperative, care se încadrează în categoria întreprinderilor mijlocii sau mici(inclusiv microîntreprinderi), din mediul urban sau din mediul rural, care are în obiectul de activitate și cercetarea-dezvoltarea(cod CAEN 72.). Autoritățile precizează că sunt eligibile inclusiv start-up-urile și spin-off-urile, în conformitate cu mențiunile ghidului solicitantului de AICI. 

E important de menționat că, fiind de Programul Regiunea Centru, pot participa doar firmele din județele Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Covasna și Harghita, care respectă specificațiile de mai sus. 

 Finanțare prin Programul Regiunea Centru: ce activități sunt eligibile

Sunt o serie de activități aferente activității de bază pe care afacerea ta trebuie să le aibă pentru a avea acces la o astfel de finanțare, precum:  Construcția de noi departamente de CD(laboratoare/centre de CD, modernizarea și extinderea/ schimbarea de destinație a departamentelor de CD existente, insoțită obligatoriu de dotarea acestora cu echipamente și instrumente de cercetare. 

Autoritățile precizează că în ceea ce privește clădirile, sunt considerate eligibile doar costurile de amortizare corespunzătoare duratei proiectului de CD, calculate pe baza principiilor contabile general acceptate. 

Susținerea activității de CD prin: 

- costuri cu personalul: drepturi salariale pentru personalul implicat în activitatea de cercetare, în limita a maxim 20% din valoarea cheltuielilor eligibile. 

- costuri cu obiectele de inventar, materii prime și materiale, inclusiv materiale consumabile exclusiv pentru cercetare industrială și dezvoltare experimentală, în limita a 20%, aplicată totalului costurilor eligibile ale proiectelor de cercetare și dezvoltare.

Limitele minime și maxime ale finanțării nerambursabile sunt:

Valoarea minimă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate: 100.000 euro
Valoarea maximă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate: 500.000 euro. 


Bugetul total al acestei linii de finanțare este de 8,74 milioane de euro. Pe partea de minimis nu ești obligat să participi cu nimic la valoarea cheltuielilor eligibile acestui model de ajutor. În ceea ce privește ajutorul de minimis, valoarea maximă este de 200.000 de euro.

Aceste valori cuprind atât finanțarea acordată sub formă de ajutor de stat cât și finanțarea acordată sub formă de ajutor de minimis.

 • Valoarea maximă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate pentru etapa 1 este de 125.000 euro.
 • Valoarea maximă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate pentru etapa 2 este de 250.000 euro
 • Valoarea maximă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate pentru etapa 3 este de 125.000 euro

Găsești aici ghidul complet prin care poți vedea dacă afacerea ta este eligibilă. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter