• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Despre aur. Preţuri, întrebuinţări şi istorie

25 Mar 2018
Afaceri

Pană să ajungă monedă, aurul era utilizat că podoabă a regilor şi monahilor. În Biblie, aurul apare în  circa 500 de versete. Când Moise a coborât de pe Muntele Sinai pentru a livra cele 10 porunci poporului, i-a găsit pe aceştia închinându-se la un viţel de aur. S-a enervat cumplit, a topit viţelul  şi a făcut din el bijou-uri din aur. Templul lui Solomon era şi el plin de aur, iar atunci când regină din Şeba a venit în vizită la el, ea ar fi adus circa 3 tone de aur (după alţii, 4,5 tone).  Nimeni nu se gândea pe atunci să facă monede din aur… 
 În 532, după ce 10.000 de oameni au construit în 6 ani biserică Sf Sofia din Constantinopol (utilizând 12 tone metrice de aur), se zice că impăratul bizantin Justinian ar fi exclamat: „Solomon, te-am depăsit!”. Era clar,  Iustinian ştia cum să utilizeze aurul. Omul moştenise  circa 10 de tone de aur  cu care a finanţat lucrări publice, dar şi-a mituit și duşmanii pentru că aceştia să nu îi atace domeniile.
 
 (După câţiva ani…)
 
 Spania, sec 16.

Intră în ţara  importante cantităţi de aur. Spaniolii se lenevesc şi  mai mult cheltuie decât produc. Un observator spaniol, Pedro de Valencia, scria în 1608, “Atat de mult argint şi aur. . . întotdeauna au fost o otravă letală pentru republici şi oraşe. Ei cred că aurul ţine de foame, dar aratul şi păşunatul şi pescuitul sunt ceea ce ne da hrană
 
 Spaniolii mai cumpărau metale preţioase de la alte state, mărindu-şi astfel datoria externă. Prin 1550 se spunea că Spania nu mai e a Spaniei, ci a datornicilor săi. În plus, ei au mai comis şi o altă gafă în anul de graţie 1492, când au expulzat evreii şi musulmanii. Cele două categorii erau cele mai bine educate din ţara, spaniolii creştini fiind războinici sau romantici şi cam analfabeţi. Spania a pierdut o clasă importantă de comercianţi în acea vreme.
 
 Nu mai zic de Carol V, care a urcat pe tron în 1516 la moartea bunicului său,
 Ferdinand, şi care voia să fie nu numai monarhul Spaniei ci al întregii Europe. El voia să conducă Sfântul Imperiu . Partea  e  pentru  trebuia  fie  de nişte germani numiţi de , germani care se numeau  „electori”. Fireşte, Carol  vrut  cumpere voturile,  pentru   astfel competiţia dintre el  francezul Francisc  .  început o “licitatie”  , francezul avându-  spate pe bancherii genovezi. Carol  pierdut, câştigat  final, dar l- costat enorm victoria-  850.000 de florini  . După ,-angajat într-un război de 27 de ani cu Francis .
 
  1523, spaniolul   cere lui Carol V-  conţinutul de aur din monede . Încet încet începe Marea Depreciere.
 
 (După  ani…)
 
 Consecinţele financiare ale primului război mondial au fost îngrozitoare. Datoriile naţionale erau de câteva ori   decât înainte de conflict. SUA  datora 2 miliarde USD,  timp ce , Italia  Rusia fiecare aveau de achitat  Britanii  500 milioane dolari. Rezervele totale de aur ale Angliei, Franţei  Germaniei nu depăşeau 2 miliarde dolari.
 
 Cum -au regularizat datoriile? În episodul următor...

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter