• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Declarații fiscale 2023: ce se întâmplă în acest moment. Mesajul ANAF și cererea contabililor

25 Mai 2023
Afaceri

Declarațiile fiscale și situațiile financiare anuale fac parte din viața oricărui antreprenor, fiind aspecte pe care de cele mai multe ori le rezolvă cu ajutorul contabililor. Din cauza problemelor pe care le întâmpină sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală(ANAF), astăzi, 25 mai, mulți contabili și antreprenori dau din colț în colț deoarece nu au reușit să își repsecte obligațiile.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România(CECCAR) a solicitat autorității fiscale extinderea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, acuzând problemele sistemului informatic al ANAF. 

"Având în vedere disfuncţionalităţile sistemului informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi a situaţiilor financiare anuale, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a solicitat autorităţii fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023, pentru depunerea acestora. De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesionişti contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancţiunile prevăzute de lege pentru depăşirea termenelor legale de depunere a declaraţiilor corespunzătoare. Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voinţa profesioniştilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica şi implementa soluţia legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situaţie se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală", precizează CECCAR

Declarații fiscale 2023: ce spune ANAF despre situația platformei

Astăzi, 25 mai, ANAF a reacționat la plângerile venite din partea mediului de business cu privire la aceste probleme. 

„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit Art. 7 coroborat cu Art. 12”, precizează ANAF. 

Concret, ANAF nu extinde termenele precizate mai sus pentru depunerea obligațiilor fiscale, dar sugerează faptul că inspectorii ANAF nu vor da exemplu de exces de zel amendând contribuabilii ce nu și-au putut depune declarațiile din cauza problemelor tehnice. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter