• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dacă ai o firmă mică, Parlamentul tocmai ți-a dat o veste bună. Aproape ai scăpat de o obligație birocratică sâcâitoare

11 Iun 2020
Afaceri

Parlamentul României a votat modificarea legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor. Pentru toți cei care dețin o firmă care are ca acționari exclusiv persoane fizice acest lucru înseamnă că au scăpat de o obligație birocratică sâcâitoare: depunerea declarației anuale privind beneficiarul real. Deocamdată, modificarea nu este în vigoare, deoarece mai trebuie să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis, însă acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta. 

Noua lege adoptată  de Camera Deputaților, ca for decizional, prevede că „ sunt exceptate de la obligația depunerii declarației persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali”.

„Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit”

„În cazul persoanelor exceptate, în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare, sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate”, arată legea.

Parlamentarii care au depus propunerea de lege spun că astfel vor fi exceptate de la procedura birocratică menționată 942.003 de firme dintr-un total de 978.245 de firme, adică 98%.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter