
Creditarea bancară, trebuie să o recunoaștem, a mers mereu greu în România, cu excepția scurtei perioade dintre 2005 și 2008 când s-a dat mult, repede și cam fără cap. Nici acum lucrurile nu sunt mai dinamice decât în general, iar când vine vorba despre creditarea afacerilor, mai ales a celor antreprenoriale reticența bancherilor este legendară. Practic, doar câteva bănci sunt realmente deschise în a credita antreprenorii locali și mai puține fiind acelea care bagă în seamă afacerile mici. De aceea e bine ca atunci când te duci să ceri bani să știi cam cum trebuie să arate afacereaa ta. O bancă mare a lansat recent un ghid în care spune tocmai la ce se uită bancherii. Iată cele șapte puncte, cu "traducere" noastră :
1) Bancherul trebuie să înțeleagă afacerea și soliditatea companiei pe durata creditului- Așadar, când îți faaci planul pentru un credit, analizează pe cât timp poți prezenta o proiecție viabilă și corentă (de exemplu, pe cât timp ai contractele cu principalii clienți sau furnizori) și limitează-te la această perioadă pentru creditul tău.
2) Să aibă încredere în Expertiza și Implicarea Managementului- Învață-ți bine afacerea, ca să prezinți încredere. Dacă ești la început, mai bine te apuci de cevaaa la care te pricepi, de exemplu ce i studit în Facultate.
3) Să aibă claritate asupra Situațiilor financiare și evoluției acestora- Dacă ai o afacere care merge un an "bombă" și unul "dezastru", mai bine să nu încerci să iei credit
4) Să evalueze realist Capacitatea de plată- Câteodată ai nevoie și de noroc.
5) Să existe o Comunicare directă și deschisă cu privire la nevoile companiei- La bancher nu mergi ca la medic, dar mergi ca la avocat. Dacă spui adevărul ai șaanse mai mari.
6) Să existe un plan de afaceri realist și documentat- Un broker de credite te poate ajuta mult. sau poate chiar un prieten mai vechi în relația cu băncile
7) Să fie menținut un Profil de risc echilibrat