• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cinci lucruri de care e bine să țineți seama

08 Feb 2019
Afaceri

În dorința de a putea plăti salariile și pensiile mărite, Guvernul a dat la sfârșitul anului trecut o Ordonanță care a pus pe jar toată lumea. E vorba despre Ordonanța ”lăcomiei” (114/2018). Mai toate autoritățile responsabile din România și din UE au atras atenția că legea nu e deloc bună. Pe lângă această Ordonanță, în Parlament mai sunt câteva propuneri de legi care nu au nicio legătură cu direcția europeană în care ar trebui să ne mișcăm. Vineri, Comisia Europeană a dat de înțeles că nu e în regulă ce se întâmplă la noi. Iată ce m-am gândit că ar trebui să știți.


 1. În caz de criză, băncile românești sunt ferite?
 
 Nu, nu au cum fi ferite. Dar în prezent nu se află pe marginea prăpastiei, e clar. Băncile locale nu au cum evita turbulențele dacă Ordonanța rămâne și legile trec, dar care anume dintre ele vor avea de suferit cel mai tare, asta depinde de mai multe lucruri. Băncile cele mai mari vor rezista probabil. Cele mici, ar putea avea probleme.
 

 • 2.  Unde să ne plasăm economiile ?

 
 -Acum nu mai e o problemă în a alege la ce bancă să îți depui economiile, dacă le ai. Una dintre soluții e să alegi cea mai bună dobândă la depozitele pe o luna sau la 3 luni  și să îți « rostogolești » lunar banii dintr-o bancă în alta. Dacă te poți dispensa pe un an de banii tăi, și mai bine. Bagă-i în bancă , în depozite la termen. Atenție! Nu plasați sume mai mari decât cea garantată de stat (100.000 eur sau echivalent) într-un singur depozit. Ce va face Statul în caz că va trebui să intervină pentru a salvă o bancă? În mod normal, dacă situația o va cere – deși sper să nu se întâmple – băncile ar trebui salvate de Statele de care aparțin. Erste Bank și Raiffeisen de Statul austriac, BRD –GSG de cel francez, etc. Statul indian nu va salva bănci din China, de pildă. Repet, nu cred să se ajungă la așa ceva. E posibil să asistăm la consolidări/fuziuni/achiziții. Când vă depuneți banii în depozite bancare nu va orientați doar după oferta promoțională care durează una sau maxim 3 luni. Diversificați-va plasamentele și luați în calcul toate costurile. Eu am avut o sumă de bano plasată la o bancă în România pe un an, de la care am scos- la lichidarea depozitului-  după un an, mai puțini bani decât le dăduserăm spre păstrare.
 

 •  3. Obținerea unui credit mai e posibilă ? Da, dar mai dificil...

 
 Da, deși în condiții din ce în ce mai dificile. Banii vor fi tot mai scumpi. Nu va împrumutați decât dacă va arde rău. Gandidti-va și la faptul că acum băncile suflă și-n iaurt. Dacă înainte de criză, din 5 credite 4  se aprobau și unul  era respins, anul acesta raportul e exact invers. În cazul companiilor, băncile sunt reticențe pentru că nu știu cum va merge businessul în acest an.  

 • 4.  Care sunt băncile locale cel mai puțin afectate de criză ?

 Greu de spus. Lehman Brothers -una dintre cele mai mari bănci din lume- era, înainte cu o luna de falimenta, supracapitalizata. Deocamdată, nu există nicio bancă locală în pericol de a se prăbuși. Și ferească Dumnezeu să se întâmple asta. În acest moment stau suficient de bine încât să fim și noi liniștiți.
 

 •  5. Criza influențează economia reală ?

  Evident, da. Germania tocmai a anunțat încetinirea exporturilor. Asta înseamnă că o companie locală care exportă acolo, acum trebuie să își reducă producția. Că să se mențină în viață cu bani mai puțini (nu mai ai încasările din export), trebuie fie să reduci salariile, fie să le menții, dar să dai oameni afară. Cu salarii mai mici, (sau mai rău, șomer), oamenii vor fi mai atenți la ce își cumpără din magazine. Magazinele însăși așadar vor avea încasări mai mici. La rândul lor, vor transmite furnizorilor să nu le mai trimită   pentru  nu au cui  vinde marfa . Furnizorii vor fi nevoiți  și ei să taie din salarii sau să dea oameni afară. Și așa se propagă o criză....

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter