• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Burger, hot dog , pizza și profit

07 Dec 2018
Afaceri

Nu-i așa că ați observat toți că Bucureștiul se umple de rulote din care fețe tinere vând tot felul de chestii pentru “corporatiști”? O cafea mai hipsterească, un suc mai bio, o pastă mai integrală, o prăjitură îndulcită cu ștevie, un burger în chiflă neagră, o clătită gigant.

Ba sigur ați observat, mai ales că , în ultimele luni apar ca ciupercile după ploaia de corporatiști din zonele cu clădiri mari, de birouri.

Nu mai vorbim aici de nenumăratele festivaluri de street food care au loc măcar în fiecare week-end. Ei bine, pentru toate acestea există o explicație. Oamenii, în general tinerii, s-au apucat de antreprenoriat în domeniul street food nu doar  pentru că treaba asta prinde și pentru că se face relativ ușor și nu ai nevoie de experiență ci și pentru că se dau fonduri pentru acest tip de afaceri și, vă vine să credeți sau nu, chiar și băncile sunt deschise să finanțeze.

Până la bănci e bine să știi, însă, că există fonduri nerambursabile. Start-up Nation România este momentan blocat, de facto, dar reîncepe din 2019 și îți poate aduce până la 44.000 de euro pentru rulota ta de pregătit mâncare. Prin PNDR poți să iei chiar până la 50.000 de euro și, dacă țintești sus de tot, poți merge chiar până la 200.000 de euro.

Să ne oprim, însă, la afacerile mici.  În primul rând îți trebuie o rulotă pe care să o dotezi corespunzător. Rulota o poți găsi și cu 5000-6000 de euro, că doar nu o vrei nouă, însă dotările te mai costă încă undeva la 3000 de euro. Ai nevoie de hote, plite, chiuvete, cuptoare, frigidere și altele. Pentru ceva fără pretenții unde să vinzi, să zicem, burgeri și clătite, nu ar trebui să ai nevoie de mai mult de 10.000 de euro pe această parte.

Apoi vin autorizațiile de funcționare. Te mai costă undeva între 1.000 și 2.000 de euro. Deci cu 12.000 de euro poți pleca la drum. Doar că mai ai nevoie și de materie primă (carne, lapte, făină, legume, ulei etc), dar și de banii pentru plata utilități măcar în primele luni. În total, cu 15.000 de euro poți începe un business mic și să fii sigur că te poți ține pe picioare până află lumea de tine.

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter