• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ajutorul de stat - ce este și cum poate fi nedrept

21 Iul 2021
Afaceri

În contextul închiderii unora dintre firme de către autorități, în încercarea acestora de a limita răspândirea COVID 19 în populație, au apărut și anumite sume pe care firmele afectate le-au primit de la stat.

Transferul de bani de la stat către firme se numește generic la nivel european „ajutor de stat”.

Aceste transferuri pot lua mai multe forme: subvenţii, garanţii pentru împrumuturi, bani direcți dați de la buget și chiar și scutiri de taxe, doar pentru unii, nu pentru toată economia.

Ajutorul de stat este face în general un avantaj economic de care o întreprindere nu ar fi beneficiat în mod normal.

Trebuie asumat faptul ca existența unui asemenea ajutor, care prin definiție e selectiv, deci nu privește toată economia, ci numai o parte din ea, inclusiv o singură firmă, conduce automat la afectarea echilibrului între anumite firme şi competitorii acestora. „Selectivitatea” este ceea ce diferenţiază ajutorul de stat de aşa-numitele „măsuri generale”, adică măsurile care se aplică tuturor firmelor din toate sectoarele economice. O măsură generală a statului care nu dă avantaj unei firme sau unui sector, e de exemplu reducerea impozitului pe toate salariile.

„Ajutorul de stat” are în primul rând un efect asupra concurenţei şi comerţului.Uniunea Europeană este foarte atentă la acest lucru. Pentru că unele state pot alege să-și ajute un domeniu pe care îl consideră strategic pentru a elimina concurența din alte țări. De exemplu, un ajutor financiar de la stat pentru firmele care fabrică sticlă, astfel încât acestea să poată vinde mai ieftin și să elimine prin preț concurența din alte țări.

Și în interiorul unei țări ajutorul de stat creează același fel de distorsiuni. De exemplu, nu toate firmele care au fost închise în pandemie au putut să ajungă la un ajutor de stat, pentru că, de exemplu, una a avut 8 angajați și una 7 angajați. Una s-a calificat să ia un ajutor de stat, cealaltă nu. Dacă mai funcționau și una lângă cealaltă, există marea posibilitate ca cea care a luat ajutor de stat să o cumpere cu banii în plus pe cea care nu s-a calificat, din cauza criteriului numărului de angajați.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter