• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

15 mai, termen limită pentru ajutoarele fermierilor

17 Apr 2017
Afaceri

Fermierii au la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a trimite cererile pentru acordarea sprijinului financiar fără penalităţi pentru campania 2017 .

Până pe 12 aprilie la sediul Agenţiei de Plăti şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) fuseseră depuse 453.000 cereri pentru o suprafaţă de numai 2,15 milioane hectare vizând plăţile unice pentru anul 2017, conform datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Judeţele unde se înregistra cel mai mare procent de depunere a cererilor unice de plata de către fermieri erau Vrancea şi Giurgiu-58 %, Dâmboviţa-57 %,Prahova-56% iar judeţele codaşe erau Constanţa cu 37 %,  Tulcea cu 39% şi Ialomiţa cu 41% din cereri depuse.

"Facem un apel către toţi potenţialii beneficiari ai sprijinului financiar aferent Campaniei 2017, să respecte programările realizate de angajaţii APIA în vederea depunerii cererilor de plată la sediile APIA judeţene/locale, având în vedere că acestea se pot depune până la data de 15 mai 2017" arată într-un comunicat MDAR. Sprijinul financiar este acordat din bugetul de stat, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Cererile se pot depune şi în perioada 16 mai - 09 iunie 2017, însă cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Fermierii pot depune cereri pentru a avea acces la mai multe scheme de plată: schema unică de plata pe suprafaţă, ajutoare naţionale tranzitorii, plata redistributivă, „plata de înverzire”, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, etc.

Conform Agrointel, schema de plată unică pe suprafaţă constă în acordarea unei plăti unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă o dată pe an şi decuplată de producţie. Plata unică pe suprafaţă se calculează anual prin împărţirea plafonului naţional anual la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel naţional. Ajutoarele naţionale tranzitorii reprezintă plăti suplimentare care se acordă fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic care au beneficiat de plăti naţionale directe complementare în anul 2013. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) se acordă la diversificarea culturilor, menţinerea pajistilor permanente, limitarea amprentei de carbon, promovarea agriculturii ecologice, protejarea/conservarea biodiversităţii, etc.

Plata redistributivă se acordă pentru primele 30 de ha indiferent de mărimea fermei; cuantumurile stabilite urmareasc să contribuie la comasarea terenurilor şi constituirea de ferme peste 5 ha. Sprijinul cuplat se acordă în acele sectoare în care practicarea unui anumit tip de agricultură se face cu dificultate.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter