Mai mulți experți de la Fondul Monetar Internațional au publicat mai multe recomandări ce vizează modificarea taxării și transferarea poverii fiscale dinspre taxarea muncii către taxarea consumului. Aceștia consideră că, dacă sunt implementate integral, ar putea genera bani în plus în economie, respectiv o creștere de 1,2% din PIB în 2025.
Taxarea muncii: trecerea de la cota unică la un sistem cu două cote de impozitare
FMI recomandă trecerea de la cota unică de impozitare de 10% a veniturilor din muncă la un sistem cu două cote de impozitare, de 15% și 25%, cea din urmă fiind destinată celor cu cele mai mari venituri.
Tot în recomandările experților se poate vedea că aceștia sugerează ca, pentru a reduce presiunea fiscală asupra muncii, ei consideră că contribuția la asigurările de sănătate ar trebui redusă în mod semnificativ sau eliminată.
În ceea ce privește impozitul pe terenuri și clădiri, experții FMI recomandă fuzionarea lor într-un singur impozit și reducerea scutirilor, oferind în același timp scutiri fiscale pentru persoanele vulnerabile sub alte forme.
TVA-ul: ce recomandări are FMI
În ceea ce privește TVA-ul, FMI este de părere că ratele reduse de TVA ar trebui majorate până la nivelul ratei standard, pe care o vor majorată la cel puțin 20% în 2025, cu excepția însă a TVA-ului la alimentele de bază, pentru care ar trebui gândită o creștere eșalonată în timp pentru a atenua impactul asupra prețurilor.
Dincolo de recomandările FMI, majorarea TVA s-a vehiculat de mai multe ori în ultimele zile, cu toate că noul președinte al României a insistat pe măsuri care să evite o astfel de decizie.