Top credite ipotecare. Surpriza din ofertele băncilor: Dobânzi mai mici decât cele pentru depozite

În ultimii ani, toate băncile din România au început să ofere o dobândă fixă pentru creditele ipotecare, situație care nu era întâlnită până în 2020-2021. În acest context, o analiză a celor mai bune oferte la acest capitol vine cu o surpriză. Conform datelor MrFinance, sunt cel puțin 5 cazuri în care dobânda fixă este mai mică decât dobânzile pentru depozite, situație extrem de rar întâlnită. „Alegerea unui credit trebuie făcută întotdeauna astfel încât să îți permită flexibilitate în rambursare și să se potrivească cu situația ta financiară actuală și viitoare. Atunci când analizăm o ofertă de credit ipotecar, primul lucru la care ne uităm este dobânda – costul creditului”, precizează Ion Soltinschi, consultant și planificator financiar www.mrfinance.ro.

Concret, fără să luăm în calcul ofertele pe scadențe atipice, 4 sau 5 luni de exemplu, care aduc randamente și de 8% pe an, în încercarea unor bănci mai mici de a concura cu dobânzile în creștere la care se împrumută statul prin Fidelis și Tezaur, dobânzile pentru depozite oscilează în intervalul 5-7%. TBI Bank, de exemplu, oferă 6% standard și până la 8% în anumite condiții și pe termen scurt. Intesa SanPaolo și Vista Bank – 5,50% – Exim Banca Românească, 5,20% – Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și UniCredit Bank, 5%. În același timp, așa cum arătam, cel puțin 5 bănci au o dobândă fixă la creditele ipotecare sub aceste niveluri, pe o perioadă de trei ani. Trebuie luat în calcul că, după cei trei ani, dobânda devine variabilă și va fi calculată în funcție de IRCC, care acum este în creștere accentuată, pe fondul turbulențelor din piețe. Totuși, este de așteptat ca în 3 ani lucrurile să își revină la normal, iar dobânzile să scadă, ceea ce va atenua șocul trecerii de la dobânda fixă la cea variabilă.

 

Top dobânzi credite ipotecare

Banca Dobânda fixă pe primii 3 ani
Raiffeisen 4,75%
BCR 4,79%
BRD 4,8%
First Bank 4,89%
Unicredit 4,89%

Sursa: MrFinance. În cazul BCR, First Bank , Unicredit și BRD ,pentru a putea beneficia de dobânda din tabel trebuie îndeplinite următoarele condiții: virarea salariului în banca respectivă, asigurarea imobilului achiziționată împreună cu creditul, imobilul să fie în clasa energetică A. În cazul BRD se adaugă un cost de 900 de lei pentru analiza dosarului