Furtuna adusă de tarifele lui Trump: cum lovește România? Primele reacții

A fost declanșată operațiunea pe care Trump o denumește „independența economică” a Statelor Unite. Aceasta constă într-o serie de tarife impuse mai multor țări la nivel global pe importuri. De exemplu, țările din UE au parte de tarife de 20%, în timp ce pentru China au fost adăugate taxe de 34%, iar pentru Regatul Unit al Marii Britanii avem taxe de 10%.

Impactul asupra României a tarifelor lui Trump: ce știm deocamdată

Încercăm să creăm o imagine de moment legată de impactul asupra țării noastre, adunând reacțiile venite de la voci relevante. Pentru început, ne uităm la declarațiile venite de la președintele Confederației Patronale Concordia.

Radu Burnete explică faptul că este imposibil de calculat în acest moment impactul economic, deoarece Trump a declanșat o răstunare a felului în care lumea face comerț.

„Toată planeta va reacționa în perioada următoare și este imposibil de anticipat în ce fel sau care vor fi apoi contra-reacțiile mai ales că America, sub Trump, a abdicat de la rolul său de gardian și promotor al comerțului liber”, precizează acesta.

El explică că riscul este acela de a vedea tarife peste tarife aruncate la nivel global, ceea ce ar duce într-un final la scumpiri semnificative pentru cetățeni.

O analiză inițială arată că sectoarele cele mai afectate includ industria auto, industria mobilei și a produselor din lemn, articolele din oțel și fier, produsele din cauciuc, echipamentele industriale și industria alimentară.

Efecte vor lovi indirect și alte industrii, precum cea de IT. Aceste efecte duc inevitabil la o scădere a investiților pentru multe companii, iar în unele cazuri inclusiv la concedieri.

Ministerul Finanțelor a ieșit deja cu declarații menționând că guvernul României pregătește scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de SUA. El a adăugat că actuala situație poate să reașeze relațiile comerciale cu Statele Unite ale Americii, pe ansamblu, și se poate ajunge la lanțuri foarte scurte de aprovizionare și la producție autohtonă, consum autohton.