Avem o nouă analiză venită din piața imobiliară. De data aceasta, platforma imobiliare.ro se uită la timpul de vânzare a apartamentelor din marile orașe. Concluziile analizei arată că apartamentele din marile orașe se vând în general într-o perioadă cuprinsă între o lună și jumătate și două luni, o excepție fiind în cazul Brașovului unde datele sursei citate vorbe de trei luni pentru identificarea cumpărătorilor.
Așadar, datele arată că în București un apartament se vindea la nivelul ultimului trimestru din 2024 în 48 de zile, marja de negociere practicată pe plan local fiind de 3,5%. La Cluj-Napoca avem 62 de zile, cu o marjă de 3,8%, iar Brașov 87 de zile, cu 2,9%.
La Timișoara vedem 59 de zile, cu marjă de 3,7%, Constanța cu 43 de zile, cu 3,4% și Iași cu 57 de zile, cu 3,1%.
În afară de Brașov, în cazul tuturor vedem o scădere în ceea ce privește numărul de zile. E important însă înțelegi că aceasta nu este o regulă generală, ci doar o serie de date care e posibil să nu se aplice cazului tău.
Câteva detalii la care să fii atent dacă vrei să cumperi un apartament
Lăsând la o parte studiul de mai sus, venim către tine cu o serie de recomandări cu privire la piața imobiliară din București din perspectiva unei persoane aflate în căutarea unui apartament.
După mai bine de 50 de vizionări, principala concluzie este aceea că e important să îți setezi de la început o serie de criterii, punctând în cazul cărora ești flexibil. De exemplu, unul dintre criteriile cele mai întâlnite când vrei să cumperi în București este legat de vechime blocului, respectiv să fie construit după cutremurul din anul 1977.
E important să înțelegi că există blocuri construite înainte de 1977 despre care vânzătorii spun că „nu au risc seismic”. Nu există clădiri fără risc seismic, ci ei se referă la faptul că acea clădire nu a fost expertizată din punct de vedere al riscului seismic, ceea ce înseamnă că nu a fost inclusă într-una dintre clasele de risc seismic.
Un alt lucru pe care l-am identificat este legat de publicarea repetată a anunțului de diverse părți implicate în vânzare. De exemplu, același apartament, a fost publicat de 3 persoane diferite, la 3 prețuri diferite. De cele mai multe ori este vorba despre agenții imobiliare care-l publică, peste care vine și anunțul proprietarului.
Fii deschis la zonă și încearcă să vezi apartamente din cât mai multe zone. De cele mai multe ori rămânem blocați în zonele din București pe care le-am frecventat, lucru care ne face să ne reducem simțitor șansele de găsire a unui apartament. Încearcă să fii puțin mai flexibil și să te interesezi și de alte zone.
Vorbește cu cunoscuți care stau în alte zone decât cele preferate de tine pentru a afla punctul lor de vedere.
Nu te grăbi! Trebuie să înțelegi că această decizie este una extrem de importantă din punct de vedere financiar. Nu te lăsa cuprins de emoții când faci această achiziție. Încearcă să privești cât mai rațional acest pas, luând în considerare și facilitățile din zonă de care ai putea avea nevoie pe viitor, respectiv grădinițe, școli, unități medicale.
Pune cât mai multe întrebări la vizionare: legate de instalația electrică, obiectele sanitare, probleme cu gândacii, motivul vânzării, investiții derulate de-a lungul timpului etc. Aruncă o privire atentă și asupra releveului pentru a te asigura că avem aceeași compartimentare și în realitate, iar proprietarul nu a făcut modificări pe care nu le consemnează în documente.
Nu uita să cauți ajutor și în rândul specialiștilor, respectiv că cauți un inginer constructor, arhitect sau meșter care să își dea cu părerea despre locuința pe care o vei cumpăra. Scoți niște bani în plus din buzunar, dar ai o părere avizată și reduci riscul de a cumpăra o locuință cu probleme mascate.