Am avut zilele acestea mai multe discuții despre impozitarea anumitor tranzacții de către ANAF, respectiv tranzacții între membri ai familiei. Totul a plecat de la popularizarea unui caz în care o persoană nu a putut justifica proveniența banilor pe care i-ar fi primit numerar de la tatăl ei.
În acest caz a fost aplicată Legea 296/2023 prin care impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată este de 70%.
Ce spune ANAF despre transferurile dintre rude
ANAF a ieșit cu precizări prin care a spus că sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, în timp ce banii încasați ca urmare a evenimentelor familiale(nunți/botezuri), situația este aceeași.
„Administrarea mijloacelor de probă este prevăzută la Capitolul V – Administrarea şi aprecierea probelor, Titlul III – Dispoziţii procedurale generale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în problematica solicitată fiind aplicabile corespunzător prevederile de la art. 66 privind dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi. Potrivit art. 117 din acelaşi act normativ, astfel cu a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 şi art. 62”, subliniază sursa citată.
Fiscul explică că dacă sunt situații în care această verificare a persoanei fizice scoate la iveală informații incorecte, false sau persoana verificată refuză prezentarea documentelor pentru verificare, nu le prezintă în termen legal etc. stabilește impozitarea acestor venituri.
Declarații pe subiect a avut și prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care a precizat că nu impozitează nimeni tranzacțiile între rude și că orice venit obținut cinstit se poate transfera liber în familie, indiferent dacă e prin transfer bancar ori prin numerar.
De asemenea, și ministrul Finanțelor a precizat că scopul organelor fiscale este acela de a descuraja evaziunea fiscală, nu de a sancționa persoanele care au primit bani de la un membru al familiei. El a punctat că este important ca persoanele vizate să colaboreze cu autoritățile în cazul în care sunt solicitate să facă acest lucru în cadrul unei eventuale verificări.