Ce vor femeile de 8 martie? Cât de atente sunt cu banii gospodăriei și cât din bugetul familiei îl consumă pentru ele

Ce vor femeile de 8 martie? O întrebare la care și-ar dori un răspuns orice bărbat. Încearcă să deslușască, cel puțin parțial, misterul, un studiu realizat de Raiffeisen Bank împreună cu Appinio. Cercetarea nu se uită doar la ce vor femeile de ziua lor ci și la felul în care gestionează finanțele familiei și la abordarea generală în ceea ce privește finanțele. O concluzie care poate părea paradoxală, pentru unii: femeile sunt foarte calculate și nu ar aloca pentru produse de îngrijire personală, haine sau divertisment mai mult de 15% din bugetul familiei. Iată principalele concluzii ale studiului citat:

– Pentru 6 din 10 femei, 8 martie este o zi dedicată familiei, iar cele care nu se află  într-o relație aleg să petreacă timpul cu familia extinsă sau cu prietenele

– Doar 4% dintre femei sărbătoresc singure, iar 3% nu sărbătoresc deloc, procentul ajungând la 8% în mediul rural.

– Atunci când sunt întrebate ce cadou și-ar dori de 8 martie, multe femei aleg experiențele și momentele de relaxareo vacanță sau o excursie sunt în topul preferințelor, urmate de flori și bijuterii. 1 din 10 femei își dorește o mașină drept cadou ideal.

– 90% dintre femeile intervievate cred că este important sa aibă un plan financiar pentru viitor.

– În viața de zi cu zi, gestionarea finanțelor este un aspect important pentru femeile din România. Cheltuielile pentru nevoile de bază din gospodărie reprezintă 65% din totalul cheltuielilor, astfel încât femeile alocă maxim 15% din buget pentru îngrijirea personală, divertisment sau dezvoltarea personală.

– Principalele destinații ale cheltuielilor unei gospodării sunt produsele de larg consum (20%) și locuință (18%). În ciuda acestor priorități, 6 din 10 femei reușesc să economisească 20% din veniturile proprii, iar 20% nu pun deloc bani deoparte, principalul motiv fiind lipsa resurselor financiare. Plata ratelor este un alt factor important pentru 36% dintre femei, în timp ce 10% declară că nu economisesc din lipsă de încredere și din cauza lipsei de educație financiară.