Prețuri la apartamente, cursul euro/leu și inflație în următoarele 12 luni: la ce se așteaptă analiștii

Începutul de an vine cu un rezultat interesant al sondajului derulat de Asociația CFA România, organizație a profesioniștilor de investiții din România. Specialiștii au venit cu estimările lor cu privire la mai mulți indicatori economici, precum inflația, cursul euro-leu, dar și evoluția zonei imobiliare.

Curs euro/leu în 2025: la cât se așteaptă analiștii că va ajunge

Toți membrii CFA care au participat la acest sondaj sunt de părere că vom vedea o depreciere a leului în ultimele 12 luni. Sondajul arată o valoare medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni de 5,0759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,1595 lei pentru un euro.

Discuțiile despre trecerea pragului de 5 lei s-au înmulțit în ultimele 2 luni, pe fondul deprecierii situației economice. În acest context, avem declarații atât de la ministrul Finanțelor cât și de la guvernatorul Băncii Naționale a României cu privire la evoluția cursului de schimb, declarații oferite în ultimele săptămâni. Puteți să le citiți aici.

Evoluția prețului la apartamente: la ce se așteaptă în următoarele luni

Discuțiile privind piața imobiliară din România sunt interminabile, cu tabere care alimentează continuu polemicile referitoare la prețurile locuințelor. În ultimul sondaj CFA, 39% dintre participanți anticipează o stagnare în ultimele 12 luni, în timp ce 45% anticipează o majorare și 29% văd o scădere.

Vedem și că 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 33% că sunt corect evaluate.

Inflația în 2025: Scumpirile continuă, dar măcar nu mai suntem campioni

În ceea ce privește inflația, reprezentanții CFA se așteaptă la o inflație care pe orizontul de 12 luni să se situeze la valoare medie de 4,97%, de la 4,95% în prezent. E important de menționat că în continuare suntem printre campionii scumpirilor la nivel european.

Ultimele date publicate de Eurostat arată că, după zece luni în care am avut cea mai ridicată inflație din UE, am cedat primul loc Ungariei și ne-am dus pe poziția a doua cu 5,3%.

Avem de asemenea o revizuire a estimărilor privind inflația din partea Băncii Naționale a României, care a revizuit în creștere la 3,8% de la 3,5%, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025 și anticipiează că aceasta va ajunge la 3,1% la sfârșitul anului 2026.