Semne că imobiliarele încep să se clatine. La ce să ne așteptăm în 2025 de la prețurile locuințelor

După ani în care a crescut agresiv, în ciuda previziunilor mai multor analiști care au văzut în fiecare an un potențial regres, piața imobiliară dă semne că începe să o ia înapoi sau cel puțin să stagneze. În timp ce creditul ipotecar mai crește mai ales din refinanțări, ceea ce indică o scădere a cererii, costurile de construcție cresc agresiv și vor continua să crească, având în vedere că firmele din domeniu și-au pierdut toate facilitățile oferite de stat.

“Actualul context economic i-a făcut pe dezvoltatori mai prudenți, iar provocările diferă în funcție de domeniu. În sectorul rezidențial, incertitudinea și blocajele administrative au dus la suspendarea unor proiecte.”, arată specialiștii de la Colliers. Specialiștii consultantului leagă această evoluție de problemele pe care le întâpină firmele de construcții și, mai mult, estimează că aceste dificultăți se vor agrava anul acesta.  “ 2025 se conturează ca un an de tranziție pentru piața construcțiilor din România, marcat de ajustări majore  atât în sectorul public, cât și în cel privat. Creșterea costurilor, incertitudinile legate de investițiile publice și presiunile fiscale vor obliga jucătorii din industrie să își adapteze planurile și să găsească soluții pentru a menține stabilitatea operațională. Pe termen lung, ritmul dezvoltării va depinde de capacitatea pieței de a gestiona aceste provocări și de evoluția factorilor externi, precum finanțarea europeană și climatul geopolitic. În acest peisaj economic complex, flexibilitatea și eficiența în alocarea resurselor vor fi esențiale pentru a susține creșterea pe termen lung a sectorului construcțiilor.”, explică sursa citată.

Conform Colliers, deși sectorul se menține la un nivel ridicat de activitate, scăderea de 4% înregistrată în 2024 față de anul record 2023 indică primele semne ale unei încetiniri, potrivit raportului anual publicat de Colliers. Prețurile materialelor de construcții au revenit la nivelurile record din 2022, iar deficitul bugetar de aproape 9% din PIB pune sub semnul întrebării viitorul marilor proiecte finanțate din fonduri europene. În plus, eliminarea scutirii de impozit pentru muncitorii din construcții amplifică presiunea asupra companiilor din domeniu, ceea ce ar putea duce la noi creșteri de costuri în 2025.

Un alt factor care a menținut costurile ridicate în construcții a fost deficitul de forță de muncă. Față de perioada pre-pandemică, numărul total de angajați din economie a crescut cu doar 3%, în timp ce sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 14%. Această evoluție a fost susținută de salariile competitive care, ajustate la costul vieții, au devenit comparabile cu cele din Europa de Vest. Consultanții Colliers anticipează că în 2025, însă, această dinamică s-ar putea schimba odată cu eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru muncitorii din construcții. Într-un context în care retenția angajaților este deja o provocare, companiile din domeniu trebuie să acopere costurile suplimentare, ceea ce va duce, cel mai probabil, la noi creșteri de prețuri.