De la începutul lui 2023, șoferii din România au posibilitatea de a instala o aplicație care le permite să scape de multe bătăi de cap atunci când sunt implicați într-un accident acoperit de RCA, indiferent dacă au fost vinovați sau păgubiți. Aplicația a fost dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), entitate care are ca membrii toți asigurătorii auto care activează pe teritoriul României. Ea permite șoferilor să completeze formularul de constatare amiabilă fără a mai fi obligați să folosească hârtia și creionul și fără să mai aibă nevoie de „abilități de desenator” pentru a realiza schema accidentului.
Este vorba despre ” Amiabila”, disponibilă pe toate tipurile de telefoane mobile, indiferent de sistemul de operare. Amintim că legea din România permite șoferilor implicați în accidente acoperite de RCA să încheie singuri constatarea, fără a mai fi nevoie de prezența Poliției. În acest fel sunt încheiate peste 90% din constatările din accidente. Este important de precizat că această formulă nu poate fi folosită atunci când este vorba despre victime.
Conform ultimelor date BAAR, până acum au descărcat „Amiabila” circa 170.000 de șoferi și au fost rezolvate prin intermediul ei 27.000 de accidente, ceea ce înseamnă că aproape 55.000 de conducători auto au rezolvat o problemă mai rapid decât de obicei.
Cum funcționează aplicația “Amiabila”
„Amiabila” nu înlocuiește formularul de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă și eficientă, în acord cu transformarea digitală a societății, transmite un comunicat BAAR.
Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale.
În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.
Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași simpli, sintetizați în cele ce urmează:
- într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator;
- în a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;
- O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii.
În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.
„Amiabila” se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator.
Documentul final, astfel obținut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.
„Amiabila” oferă și alte facilități. Una dintre ele constă în posibilitatea de înregistrare a mai multor mașini cu care circulă utilizatorul, chiar și ocazional, facilitate importantă în cazul persoanelor care conduc mai multe autovehicule.
Un alt avantaj față de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicația Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României.
La fel ca în cazul formularului tipărit al Constatării amiabile de accident există situații în care aplicația nu permite completarea formularului, cum ar fi accidentele în care au fost implicate mai mult de două vehicule sau din care au rezultat vătămări corporale/deces, ori sunt avariate obiecte exterioare (stâlpi, parapete, clădiri etc). Aceste cazuri se soluționează numai de către organele de poliție sau alte autorități competențe, în conformitate cu prevederile legale.