Coșurile din supermarketuri sunt din nou pline cu produse ce se vor regăsi pe masa de Crăciun. Ne uităm însă la ce înseamnă pentru bugetul nostru aceste cumpărături la final de 2024. Ultima raportare a Institutului Național de Statistică arată că rata anuală a inflației a urcat în noiembrie 2024 la 5,11%, de la 4,67% în octombrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 7,56%.
Dacă verificăm tabelul oferit de INS și ne uităm la diverse produse, comparativ cu noiembrie 2023, observăm o creștere de 15,8% la prețul margarinei, scădere de aproape 7% la făină și mălai, cam același preț pentru uleiul comestibil, o creștere de 2,74% pentru carnea de porc și de 4,18% pentru carnea de ovine.
La produsele lactate avem o creștere de 3,23%, în timp ce ouăle au rămas în jurul acelorași prețuri iar zahărul a scăzut cu 6%, conform calculelor făcute de către Institutul Național de Statistică.
Poți verifica aici tabelul pentru a-ți face o idee legată de evoluția tuturor produselor.
Un instrument pe care-l folosesc eu atunci când vreau să compar prețurile alimentelor de pe lista mea este https://monitorulpreturilor.info/, astfel văd la ce retailer ies mai câștigat în cazul în care îl aleg pentru cumpărăturile de Crăciun.
Un șoc legat de prețuri vor avea și rudele sau prietenii din Diaspora care vin la masa de Crăciun. Da, inflația e peste tot în Europa, dar datele Eurostat arată că România a fost în noiembrie campioană pentru a 9 lună la rând când vine vorba de rata anuală a inflației.
Alături de țara noastră, cele mai ridicate rate anuale ale inflației au fost în Belgia(4,8%) și Croația(4%), iar cele mai mici în Irlanda(0,5%), Lituania și Luxemburg(ambele cu 1,1%).