Dobânzile la credite au crescut rapid: ce spune un specialist BNR și cum arată datele

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, luate înainte de mai 2019, a înregistrat un salt puternic în ultima perioadă, după o perioadă de stagnare.

Dacă ne uităm la valorile ROBOR la 3 luni din ultimele două luni, observăm că pe 3 septembrie acesta era la 5,55%, valoare la care a stagnat până pe 14 noiembrie, când a înregistrat o creștere mică, de 0,01 punct procentuale.

Au urmat zile cu creșteri minore, în ritmul menționat anterior până când, pe 22 noiembrie am avut parte de un salt de 0,16 puncte procentuale, de la 5,59& pe an până la 5,75% pe an, ca două zile mai târziu, pe 26 noiembrie, să ajungă la 5,87% pe an.

Valoarea e în continuare mai mică decât cea cu care a început anul ROBOR la 3 luni, adică 6,21%, însă așteptările erau de scădere a dobânzilor în rândul populației care a petrecut ultimii ani într-un mediu inflaționist cu care guvernele s-au luptat apelând la creșterea dobânzilor.

Creșterea a fost observată și în rândul ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, care a urcat la 5,92% pe an, după ce pe 11 noiembrie era la 5,59% pe an.

De ce a avut loc acest salt? Un răspuns poate fi cel al lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, care a declarat pentru agenția de presă a statului Agerpres, că această creștere a nivelului dobânzilor din piață este o consecință directă a creșterii semnificative a incertitudinii și a nervozității în rândurile finanțatorilor internaționali ai țării.

El precizează că a fost observată o scădere a lichidității interbancare pe fondul acestor incertitudini mai ample.

„Observăm o deteriorare/tensionare a condițiilor financiar monetare, ce vine dinspre piețele financiare internaționale, din nivelul mai ridicat de preocupare al acestora, mai exact pe fondul incertitudinilor politice sporite”, adaugă Cristian Popa.