Explozia Bitcoin: câteva explicații pe care trebuie să le știi

Începem acest material prin a-ți menționa, ca de obicei, că el nu reprezintă un îndemn la a învesti în niciun fel de instrument financiar, ci are rolul de a te ajuta să te informezi. Bitcoin, un activ extrem de volatil, a avut parte de o creștere puternică în ultimele luni, trăgând după el piața criptomonedelor.

Ne uităm în acest articol la o analiză făcută de o piață de brokeraj din piață, dar și la alte cifre pe care le avem la îndemână.

Dacă ești nou în această lume a criptomonedelor, există riscul ca euforia din piață să te împingă la a te gândi că te poți îmbogăți peste noapte. Bitcoin este un activ extrem de speculativ, asta trebuie să știi de la început. Evoluția prețului arată ca un carusel. Câteva exemple:

  • Bitcoin în ianuarie 2018 – în jur de 13.000 de dolari
  • Bitcoin în ianuarie 2019 – în jur de 3.500 de dolari
  • Bitcoin în ianuarie 2020 – în jur de 8.000 de dolari
  • Bitcoin în ianuarie 2021 – în jur de 40.000 de dolari
  • Bitcoin în ianuare 2022 – în jur de 47.000 de dolari
  • Bitcoin în ianuarie 2023 – în jur de 17.000 de dolari
  • Bitcoin în ianuarie 2024 – în jur de 42.000 de dolari
  • La momentul acestei știri – Bitcoin este la 90.000 de dolari

Acum probabil înțelegi de ce mulți experți vorbesc despre Bitcoin, dar și despre criptomonede în general, ca fiind o investiție în care dacă ai investit bani, să fie bani pe care dacă îi pierzi stilul tău de viață să nu fie activat. Din păcate, momentele de euforie precum cel de acum s-a repetat în trecut de mai multe ori, iar presa internațională a documentat numeroase cazuri de oameni ce și-au pierdut economiile de-o viață sau chiar au luat împrumuturi pentru a investi.

Ce spun analiștii despre această creștere a Bitcoin

Pentru a vedea părerea experților, ne uităm la câteva informații oferite de XTB într-o nouă analiză publicată.

De la victoria candidatului republican, prețul Bitcoin a avansat deja cu 20%. O astfel de turnură favorabilă a evenimentelor pentru industrie îi surprinde chiar și pe cei mai mari optimiști. De asemenea, oferă spațiu pentru a construi așteptări în jurul următorilor catalizatori pentru creștere, subliniază analiștii XTB.

Piața criptomonedelor adoră speculațiile și să viseze la scenarii ipotetice. Și de data aceasta există destule motive, deoarece inițiativele republicane indică dorința de a crea o rezervă strategică Bitcoin. În aceste condiții, se ridică întrebarea: va cumpăra SUA și va „retrage de pe piață” mai mult de 1 milion de unități de Bitcoin?

Prognoza pieței Kalshi estimează o probabilitate de 60% ca Bitcoin să depășească pragul „magic” de 100.000 de dolari în cursul acestui an. Optimismul investitorilor este în creștere, iar capitalul puternic a injectat din nou în criptomonedele mai mici, care urmează exemplul Bitcoin.

Perspectiva unor schimbări de reglementare favorabile sectorului în SUA poate fi într-adevăr un catalizator de creștere pentru proiecte precum Ethereum sau criptomonede mai mici care oferă o „utilitate” reală. De asemenea, este evidentă o explozie de interes pentru monedele speculative cunoscute sub denumirea de Memecoins, arată analiștii XTB.

Bursa americană Coinbase a lansat deja indicele de urmărire a prețurilor celor mai mari 50 de proiecte Coin50, care se dorește a fi echivalentul indicelui S&P 500 de pe piața bursieră.

Este bine cunoscut faptul că victoria lui Trump nu mulțumește pe toată lumea pe Wall Street. Președintele ales chiar a comentat că instituțiile financiare și băncile au început să abuzeze de putere. Astfel de afirmații venite din partea președintelui SUA par surprinzătoare și transmit criptomonedelor un semnal că pot conta pe un sentiment pozitiv din partea noii administrații de la Casa Albă. Cu atât mai mult dacă luăm în considerare faptul că Donald Trump încearcă să își creeze propria cripto-întreprindere de familie sub numele de World Liberty Financial.

Totuși, piața criptomonedelor cumpără astăzi o imagine pozitivă a viitorului, ceea ce s-ar putea dovedi a fi un miraj. În aceeași măsură, viitorul reglementării industriei nu este clar în prezent.

 

Desigur, Trump intenționează să reducă cheltuielile guvernamentale în sfere neproductive și să facă administrația mai puțin „dolarizată”, dar asta nu înseamnă că obiectivul său va fi o reducere semnificativă a deficitului. Cel puțin nu una evidentă, deoarece programul propus de republicani nu indică faptul că strângerea curelei în SUA va deveni o prioritate pentru administrație.