Săptămâna aceasta a avut loc conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației. Înainte să trecem la cifre, e important să vedem și câteva declarații ale guvernatorului Băncii Naționale a României pentru că vorbește despre niște așteptări care, dacă se materializează, vor avea efect asupra noastră.
Mugur Isărescu vorbește despre așteptări legate de un program de corecție coerent. Discuțiile despre corecție sau înmulțit în ultimele lunii, această corecție referindu-se la măsuri prin care, în primul rând, guvernanții trebuie să reducă deficitul bugetar, care este la un nivel foarte ridicat. Cheltuim mai mult decât încasăm ca stat, diferența fiind una care îngrijorează analiștii.
Orice corecție, spune guvernatorul, orice ajustare, înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Să reduci deficitul extrn și deficitul public înseamnă că-ți adaptezi consumul interna la nivelul producției. Dar pe de altă parte, continuă acesta, știm foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe și o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă și atunci și durerea este mai mică și efectul este mai bun. Acest mix de politici fiscal-bugetare și de venituri îl așteaptă guvernatorul BNR și în funcție de el va defini și politica monetară.
Dobânzile creditelor: ce spune Mugur Isărescu
Șeful BNR a vorbit și despre ce se întâmplă cu dobânzile, precizând că vom vedea o scădere a dobânzilor de politică monetară, care afectează și dobânzile creditelor, când inflația va merge în jos într-o manieră sustenabilă.
Acesta precizează că există anumite măsuri fiscale care ar putea să fie introduse în prima jumătate a anului următor și ar putea împinge prețurile în sus, ceea ce ar însemna că, dacă decid acum scăderea dobânzii, vor fi nevoiți să o crească din nou anul viitor.
Rata dobânzii de politică monetară este în acest moment la 6,5% pe an.
Inflația: cum arată percepția BNR legată de scumpiri
Pentru că a fost prezentat și Raportul asupra Inflației, ne uităm la cifrele pe care Banca Națională a României le estimează legat de evoluția prețurilor.
Astfel, BNR se așteaptă ca rata anuală a inflației să coboare la 3,7% la sfârșitul primului trimestru din 2025, dar să crească la 4,5% la finalul trimestrului doi, încheiind anul la 3,5%.